Blogopmaak

Voorwaarden voor een succesvol co- ouderschap
Marian Steenge • sep. 05, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Regelmatig heb ik te maken met het begeleiden van cliënten waarbij sprake is van het willen uitoefenen van co- ouderschap over de kinderen na de scheiding. Uit mijn praktijkervaring blijkt hoe belangrijk het is om hier zorgvuldig en deskundig advies over te geven.

Om co- ouderschap te doen slagen, zijn er een aantal vereisten:

  1. De ouders moeten goed met elkaar kunnen communiceren en overleggen . In het begin kan dit moeilijk zijn door alle emoties. Daarom is het belangrijk dat in het opgestelde ouderschapsplan zo veel mogelijk afspraken al vastgelegd zijn over hoe je met elkaar communiceert over gemaakte afspraken.
  2. Je moet vertrouwen hebben in elkaar. Vertrouwen dat de andere ouder goed voor de kinderen zorgt, het geld voor de kinderen effectief aan de kinderen besteedt enz.
  3. Respect hebben voor elkaar als ouders van de kinderen. Dat de andere ouder het anders doet dan jij wil niet zeggen dat dit beter of slechter is. Het is gewoon anders en kan zelfs verrijkend zijn voor het kind.
  4. Het hebben van een zekere rijpheid: jouw eigen ego en negatieve gevoelens tegenover je ex opzij kunnen zetten en het belang van je kind voorop kunnen zetten, hoe moeilijk dit soms ook is!
  5. Co- ouderschap moet ook praktisch haalbaar zijn: dit betekent o.a. dat de ouders dicht bij elkaar moeten wonen om de uitvoering van het co- ouderschap mogelijk te maken. (Spreek met elkaar een maximum afstand af waarbij je bij elkaar woont, om onduidelijkheid te voorkomen)!
  6. Rekening houden met de wensen/behoeften van de kinderen : de kinderen moeten zich zelf ook goed voelen bij de regeling van bilocatie en de regeling aankunnen. Je kan experimenteren in de verdeling van tijd; week/week, wissel om de drie dagen, of nog anders. Kleine kinderen die nog niet naar school gaan hebben dan weer behoefte aan één zorgfiguur en tieners bouwen hun eigen sociale leven op en afhankelijk hiervan zullen ook zij hun voorkeur in de verblijfsregeling hebben.

Slagen jullie hierin dan is de kans groot dat de kinderen baat hebben bij co- ouderschap, dit, ondanks het over en weer verhuis. Uit ervaringen van kinderen blijkt dat zij zich zowel bij de ene als bij de andere ouder thuis kunnen voelen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Groningen kan ouders  informatie geven over co- ouderschap. Ook het Nibud en de belastingtelefoon beschikt over handige informatie.

Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies over dit onderwerp? Of wellicht over scheiden/beëindigen samenleving in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge  Scheidingsbegeleiding | Scheiden in harmonie  via het  online contactformulier  of telefonisch via 0641565583

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: