Stappenplan

Uit elkaar in stappen

1. Vrijblijvend en gratis advies-/kennismakingsgesprek

Bij ieder scheidingsproces zult u veel zaken goed moeten regelen. Al deze zaken dient u, ondanks de scheiding, voor een groot deel samen te regelen. Wederzijds respect is daarbij een belangrijke factor. Vanzelfsprekend is het maken van keuzes eenvoudiger wanneer u samen door één deur kunt. Ik begeleid u daarin en zorg ervoor dat u zich beide begrepen en gehoord voelt en neem daarbij zoveel mogelijk  zorgen bij u weg. Ik leid het scheidingsproces volgens een stappenplan in goede banen. En als er kinderen bij zijn betrokken, zorg ik dat hun belangen goed worden gediend. Vanuit mijn eerdere jarenlange werkzaamheden als hulpverlener bij Bureau Jeugdzorg weet ik hoe belangrijk het is voor het welzijn van de kinderen, dat ouders goede afspraken maken (ouderschapsplan) over de invulling van het ouderschap. Essentieel is dat u na afloop kunt zeggen dat scheiden een zware periode in uw leven is, maar dat u met goede hoop en energie de draad weer oppakt.

2. Intake (als u de scheiding door mij wilt laten regelen)

Voorafgaand aan de intake stuur ik u een actielijst met zaken welke nodig zijn om een scheiding te kunnen regelen. Tijdens de intake verzamel ik alle benodigde gegevens, voer deze gegevens in en vraag u na afloop wat voor u het belangrijkste is om eerst duidelijkheid over te krijgen. In de meeste gevallen zijn dit vragen over het treffen van voorlopige voorzieningen voor de kinderen, de financiële situatie, vragen over de eigen woning, en alimentatie.

Tussen het intakegesprek en de vervolgafspraak werk ik alle verzamelde gegevens uit en mail deze naar beide partijen. En, indien van toepassing, vraag ik direct urgentie aan voor sociale woningbouw!

3. Vervolgafspraken

In de afspraken die volgen wordt duidelijkheid verschaft over het eventuele ouderschapsplan, de alimentatie (er wordt een alimentatieberekening uitgevoerd), de (eigen) woning, verdeling van de huwelijkse gemeenschap/huwelijkse voorwaarden (eventueel rekening houdend met een bedrijf) en het pensioen.

4. Opstellen convenant en (eventueel) ouderschapsplan

Als na enkele gesprekken overeenstemming bereikt is over alle zaken, worden de gemaakte afspraken door mij vastgelegd in het convenant en eventuele ouderschapsplan. Bij minderjarige kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan een wettelijke verplichting. Deze documenten worden door u en mij ondertekend. In geval er sprake is van het ontbinden van een samenlevingsrelatie kunt u met het opgestelde convenant/ouderschapsplan naar een notaris of advocaat om de documenten een executoriale titel te geven.

5. Afwikkeling advocaat en rechtbank

In geval van het ontbinden van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met kinderen stuur ik de documenten naar de advocaat. De advocaat dient de documenten na een juridische toetsing in bij de rechtbank. U hoeft dus niet zelf naar de advocaat en de rechtbank. De rechtbank geeft de beschikking af. Vervolgens worden de documenten door de advocaat naar de gemeente gestuurd waar u gehuwd bent. Hier wordt de scheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het officiële scheidingsmoment.

De gehele procedure, van het eerste gesprek tot de officiële scheiding duurt gemiddeld 12 weken. De dienstverlening eindigt twee maanden na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand.

6. Evaluatie en nazorg

Ik maak een afspraak met u voor een evaluatiegesprek en bied nazorg op onder andere het gebied van het uit te voeren ouderschap, invullen van pensioenformulieren en andere zaken waar u behoefte aan heeft.
NEEM CONTACT OP
Share by: