Blogopmaak

Het Klokhuis met serie over scheiden
Marian Steenge • jan. 31, 2017

Klokhuis serie over scheiden

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog gaat deze keer over Het Klokhuis en de serie welke zij gemaakt hebben voor kinderen over scheiden. Vandaag een samenvatting van deel 1 en 2 welke reeds uitgezonden zijn. Voor meer informatie: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/376489/Het_Klokhuis.html    http://tvblik.nl/het-klokhuis/scheiden-vechtscheiding

Scheiden is één van de ingrijpendste momenten in leven van kinderen

In Nederland horen bijna 70.000 kinderen per jaar dat hun ouders gaan scheiden. (Bijna de helft van de ouders in Nederland). Volgens deskundigen is een scheiding één van de ingrijpendste momenten in het leven van kinderen. Er verandert veel, bijvoorbeeld verhuizen, nieuwe school, nieuwe relatie van ouder(s) en 2 huizen. Een kind vertelt in deze uitzending het moeilijk te vinden dat je niet meer één gezin bent. Een jongetje vertelt dat hij drie was toen zijn ouders gingen scheiden. Hiervan herinnert hij zicht weinig. Toen hij vijf jaar was kreeg hij problemen. Voelde zich boos en verdrietig als gevolg van de scheiding van zijn ouders. Een jongetje van 9 zegt dat hij geen weekendsport kan beoefenen omdat de ouders ver bij elkaar vandaan wonen en hij een omgangsregeling (om het weekend) heeft met de ouder waar hij niet woont. In deze uitzending zegt een meisje dat zij hulp gehad heeft toen haar ouders gescheiden waren. Hier leerde zij dat je verdrietig mag zijn en erover mag praten. Ook gaf ze aan dat ze de ouder waar ze op dat moment niet verblijft, niet meer zo hoeft te missen omdat ze dan een whats app kan sturen en zo ook dingen kan delen met de andere ouder.

Als ouders scheiden hebben kinderen vaak het gevoel dat zij moeten kiezen….

Psycholoog Steven Pont zegt: “het gezin valt uit elkaar als ouders gescheiden zijn”. “Kinderen denken vaak dat wanneer de ouders niet meer van elkaar houden, zij ook niet meer van hen houden. En kinderen hebben het gevoel dat ze moeten kiezen. Kampen met gevoelens van boosheid, verdriet en eenzaamheid. Kinderen raken ervan in de war”. Hij adviseert ouders na de scheiding “zo normaal mogelijk” met elkaar om te gaan en goed met elkaar te communiceren over de kinderen. Dit is voor kinderen minder belastend. Een kind heeft recht op twee ouders!

Vechtscheiding

De uitzending van 26 januari behandelt het thema “vechtscheiding”. Als de ouders na de scheiding niet op een “normale” manier met elkaar om kunnen gaan, is dit erg naar. Jaarlijks raken 16.000 kinderen betrokken bij een vechtscheiding. Eén op de vijf huwelijken eindigt jaarlijks in een vechtscheiding. De broertjes Jens en Mads vertellen hoe bang zij hiervan werden en ze durfden er niet met anderen over te spreken. Zij dachten dat zij de enigen waren. Ook al hadden de ouders veel ruzie; ze hadden nooit verwacht dat ze uit elkaar zouden gaan. Met Mads ging het op school ook niet goed hierdoor. De ouders communiceerden ruzies via de whats app. Er ging zoveel aandacht uit naar hun eigen situatie, waardoor ze niet goed naar de belangen van de kinderen hebben kunnen kijken. Dit is erg triest. De vader van de kinderen zegt dat hij zich op dat moment niet besefte hoe pijnlijk het geweest is voor de kinderen.

Emily van 14 vertelt dat haar ouders gingen scheiden toen zij zeven jaar was. Emily ervaart het als pijnlijk wanneer de ouders na de scheiding geen contact meer met elkaar hebben. Het is bijvoorbeeld erg pijnlijk als je tijdens het verblijf bij één van de ouders, de andere ouder spontaan tegenkomt op straat. Dat je deze dan niet durft te groeten, uit loyaliteit naar de ouder waar je op dat moment verblijft. Je hebt dan het gevoel dat je op dat moment moet kiezen voor één van hen. Dit is hartverscheurend. Het is voor een kind bijvoorbeeld ook erg wanneer je terugkomt van een ouder en niet aan de ouder waar je naar toe gaat durft te zeggen dat je het fijn hebt gehad.

Uitspraak van een kind: “Mijn hart huilt, maar niemand ziet het”.

Psycholoog Steven Pont geeft aan dat een vechtscheiding erg slecht is voor een kind. Het kan gevolgen hebben op de ontwikkeling van een kind. Zo kan een kind later zelf problemen krijgen met het aangaan van een hechte (liefdes)relatie. Kinderen kunnen lang last houden van de gevolgen van een vechtscheiding. Steven geeft aan dat de ouders dan zo met elkaar bezig zijn, dat ze op dat moment niet in staat zijn om naar het belang van het kind te kijken. Ze houden van hun kind, maar zitten verstrikt in hun eigen proces. Tijdens deze uitzending laat men een scène zien waarbij een meisje opgehaald wordt door haar vader. Moeder staat voor het raam, maar zwaait het kind niet uit. Hoe naar is dit voor een kind! Ook kan een gevolg van een vechtscheiding zijn dat een kind zicht terugtrekt, niet kan concentreren, geen kinderen meer mee naar huis neemt, verdrietig en eenzaam is, last van schuldgevoelens krijgt en problemen ontwikkelt.

Deze uitzending eindigt met de uitspraak: “Ik wil niet kiezen. Ik houd van allebei”. De volgende uitzending is op 2 februari a.s. en gaat over de rol van de rechtbank bij een scheiding.

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u deze twee uitzendingen terugkijken? Kijk dan naar: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/376489/Het_Klokhuis.html    http://tvblik.nl/het-klokhuis/scheiden-vechtscheiding. Of wilt u advies over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: