Blogopmaak

Het Klokhuis: Scheiden en de Rechtbank
Marian Steenge • feb. 06, 2017

Het Klokhuis: Scheiden en de Rechtbank

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog van vandaag is een samenvatting van deel drie van de serie over scheiden welke het Klokhuis gemaakt heeft. Het heet: Scheiden en de Rechtbank. (Uitgezonden op 2 februari jl.)

 

  Scheiden en de Rechtbank

Als je ouders gaan scheiden dan kun je te maken krijgen met de Rechtbank. De rechtbank moet dan de afspraken goedkeuren die je ouders maken. Daarvoor is het ook belangrijk dat de rechter weet wat jij wil. Als je jonger dan 12 jaar bent kun je de rechter een brief schrijven met jouw mening. Als je 12 jaar of ouder bent (tot 18) krijg je een brief van de rechtbank waarin je je mening kan geven. Je wordt dan uitgenodigd voor een kinderverhoor. Oftewel het kind-gesprek. Als de ouders goed met elkaar overweg kunnen hoeven zij niet naar de rechtbank wanneer de zitting plaatsvindt over de scheiding. Dit noem je ook wel een scheiding op gezamenlijk verzoek. Wanneer jij het als kind eens bent met de afspraken die vastgelegd zijn over de opvoeding en de verdeling van de zorg (na de scheiding) in het zgn. ouderschapsplan, dan hoef je ook niet naar de rechtbank.

 

Wat is een kind-gesprek bij de rechter?

Bij een vechtscheiding is het wel zo dat kinderen vanaf 12 jaar gehoor geven aan de oproep van de rechter voor het kind-gesprek. Als je het moeilijk vindt om de brief voor de rechter zelf te schrijven, kun je naar de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Zij helpen jou met het maken van de brief en het kost niets. De brief wordt dan naar de rechter gestuurd en vervolgens krijg je dan een uitnodiging om met de rechter te komen praten. (Natuurlijk kun je ook iemand anders vragen of hij/zij jou wil helpen met het maken van de brief). De rechter leest jouw brief waarin jij je mening hebt gegeven over de verdeling van de zorg na de scheiding. Dan wordt jij uitgenodigd voor het kind-gesprek. Meestal duurt zo’n gesprek ongeveer tien minuten. De rechter vindt het belangrijk om jouw mening te horen. Ook vindt de rechter het belangrijk dat jij je op je gemak voelt tijdens het gesprek. Daarom heeft hij/zij meestal geen toga aan. Als de rechter wel een toga draagt komt het heel formeel over. Het gesprek kan in een gewoon kamertje op de rechtbank plaatsvinden. Natuurlijk vraagt de rechter niet of jij gaat kiezen tussen jouw ouders. Een kind voelt wel vaak dat het een keuze moet maken tussen de ouders, maar dit is niet zo!. Wel vraagt de rechter hoe het met je gaat en hoe jij je voelt. Als alles besproken is wat jij belangrijk vindt vraagt de rechter of dit meengenomen mag worden wanneer de zitting plaatsvindt over de scheiding. Hierbij zijn ook de ouders aanwezig. De rechter bespreekt jouw brief, met hierin opgenomen jouw mening/wensen, met de ouders en hij/zij neemt uiteindelijk de beslissing over hoe het ouderschapsplan uitgevoerd moet worden.

 

Floor en haar broer

In deze aflevering vertelt Floor dat haar ouders heel veel ruzie hadden end at zij en haar broer gehoor hebben gegeven aan de oproep voor het kindverhoor. Dit heeft hen erg geholpen. Floor vertelt dat de ouders zo veel ruzie hadden met elkaar dat je zag dat iedereen hier aan ten onder ging. Beide ouders hadden gelijk een nieuwe partner. Voor de kinderen was het belangrijk dat er ook naar hen geluisterd werd end at zij hun mening vrijuit konden geven. Eén van de ouders mag wel mee naar de rechtbank als het kindverhoor plaatsvindt, maar mag niet mee als de rechter met de kinderen in gesprek gaat. Aan het eind van deze uitzending wordt aangegeven hoe belangrijk het is dat je als kind hulp zoekt en met iemand kan praten/vragen kan stellen over de scheiding. Vind je dit moeilijk? Dan kun je ook anoniem contact opnemen met: ikdurfniettezeggendat.nl

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u deze uitzending terugkijken? Kijk dan naar: http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzendingen/. Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: