Blogopmaak

Het nahuwelijk (2) en eenzaamheid
Marian Steenge • jan. 26, 2017

Het nahuwelijk (2) en eenzaamheid

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Ook over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin!

Eenzaamheid als gevolg van de scheiding

Het gebeurt soms dat een cliënt tijdens het nazorgtraject aangeeft dat hij/zij kampt met gevoelens van eenzaamheid. Als gevolg van de scheiding. Zoals ik in een eerder blog geschreven heb, is scheiden ook een rouwproces! De eenzaamheid weegt zwaar en kan problematisch gedrag veroorzaken. (Verslaving, depressiviteit, angst en somberheid). Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de rouwperiode na een scheiding 2 jaar kan duren.

Vorm geven aan je nieuwe bestaan

Het is zover. Een nieuwe start is begonnen. De scheiding is geregeld en je hebt allebei met kunst en vliegwerk je huis (her)ingericht. Ieder woont nu apart; de kinderen zijn om de week of minder bij jou. Dit is een zware periode en ieder moet wennen aan de nieuwe situatie. Eenzaamheid kan dan op de loer liggen, het valt als een donkere schaduw over je heen.

Kinderen doorbreken eenzaamheid

Het kan zijn dat het jaren geleden is dat je alleen gewoond hebt. Nu weer alleen wonen betekent een grote overgang. Als de kinderen bij jou komen is er warmte, geborgenheid en leven om je heen. Als je geen kinderen hebt ben je op jezelf aangewezen en moet je gezelschap zien te regelen. Goed voor jezelf zorgen gaat niet altijd over rozen. Tegen wil en dank krijg je contact met de moeilijke kant van je gevoelens en emoties. Vooral de avonden kunnen zwaar zijn. Of het wakker worden. Toelaten of wegdrukken? Afleiding zoeken? Of de eenzaamheid onder ogen zien? Door jezelf toe te staan het moeilijk te mogen hebben en dit te mogen doorleven, help je jezelf vooruit. Deze realiteit aanvaarden, stappen zetten met vallen en opstaan, hoort erbij. Maar ook het bijzondere besef dat  een nieuw leven nieuwe kansen biedt. Als een cliënt openstaat voor hulp bij deze moeilijke zoektocht, verwijs ik hen door naar Caroliene de Gruyter van Hulpverleningspraktijk Voluitleven.

Maak een leuke-dingen-lijst en kies voor kwaliteit

In plaats van je te concentreren op een nieuwe partner kan je ook besluiten om het eerst goed met jezelf te krijgen. Dat geeft zelfvertrouwen en toekomstperspectief. Je kunt uitproberen wat jou blij maakt, waardoor je het naar de zin krijgt met jezelf. Soms helpt het om je je te herinneren waar jij gelukkig van werd in je single jaren. Ga er eens goed voor zitten, maar een leuke-dingen-lijst en ga het doen! Realiseer je ook, dat het verstandig is om mensen toe te laten waar je het echt mee naar de zin hebt. Ga voor kwalitatieve vriendschappen. Blijf investeren in het contact met jezelf door fijne momenten met jezelf te creëren. Er komen echt betere tijden en misschien zelfs weer een nieuwe verliefdheid! En maanden later, op een onverwacht moment, wordt het duidelijk dat eenzaamheid plaats maakt voor het ervaren van nieuw geluk en dat je klaar bent voor de volgende stap.

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies over dit onderwerp? Ik verwijs dang raag naar de site van Hulpverleningspraktijk Voluitleven. Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: