Blogopmaak

Het Klokhuis: Scheiden en Hulp
Marian Steenge • feb. 14, 2017

Het Klokhuis: Scheiden en Hulp

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog van vandaag is een samenvatting van deel vier van de serie over scheiden welke het Klokhuis gemaakt heeft. Het heet: Scheiden en Hulp. (Uitgezonden op 9 februari jl.) Voor meer informatie: http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzendingen/

 

  Scheiden en Hulp

Als je ouders scheiden is het vaak moeilijk om erover te praten. Maar het is heel belangrijk om er wél over te praten. In deze aflevering wordt uitgelegd wat je kunt doen en wie je kunnen helpen in zo’n situatie. Kinderen met gescheiden ouders geven tips. Vanuit mijn praktijk geef ik tips met wie kinderen kunnen praten als zij in scheidingssituatie zitten of gezeten hebben. Wil je meer weten over de KIEStraining of aan een KIESgroep deelenmen? Kijk dan op de website van KIES ! En Wel-ja training.

Wil je meer weten over de Kindbehartiger ? Kijk dan op de website van Marlon Dijkhuizen. ChildFirst.

 

Wat kun je als kind doen wanneer je met scheiding te maken hebt/krijgt?

Als je ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, kun je hier als kind veel last van hebben. Helemaal als je ouders veel ruzie met elkaar hebben, of elkaar negeren. Jens zegt dat hij hier bang van werd. Emily vindt het erg dat haar ouders nog steeds niet met elkaar praten, ook al is de scheiding acht jaar geleden. Veel kinderen durven niet over hun situatie/gevoelens te praten met anderen omdat ze denken dat ze de enigen zijn die dit meemaken. Maar, je zal merken dat het heel veel helpt als je er wel met iemand over praat die je vertrouwt. Bijvoorbeeld de juffrouw/meester, oma/opa, of vriendjes/vriendinnetjes.

Tijdens deze uitzending komen twee leerkrachten aan het woord. Aan hen wordt gevraagd of/hoe zij merken wanneer kinderen in een scheidingssituatie zitten. En wat zij dan doen. De juffrouw vertelt dat haar ervaring is dat het meestal wel redelijk gaat met een kind waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Maar zij ervaart ook dat de kinderen er last van hebben. Dat het kind aangeeft verdrietig te zijn omdat de ouders gaan scheiden. Of dat zij een ouder missen wanneer ze bij de andere ouder zijn.

De meester zegt dat hij merkt dat een kind er vooral veel last van heeft wanneer er thuis veel ruzie is en een slechte sfeer. Of dat de ouders slecht over elkaar praten wanneer de kinderen erbij zijn. Zijn ervaring is dan dat de kinderen in de klas blijven hangen, of op het schoolplein. Kinderen praten op school weinig over de thuissituatie. Jens zegt dat hij dacht dat hij het enige kind was die in deze situatie zat. Daarom praatte hij er niet over.

 

Wat kan leerkracht betekenen voor kind die in scheidingssituatie zit?

  • Wanneer leerkracht merkt dat kind niet lekker in vel zit kan een scheiding de oorzaak hiervan zijn. Andere signalen voor de leerkracht kunnen zijn: agressief gedrag van kind, woede aanvallen, slechte leerprestaties, zich slecht kunnen concentreren. Praat met het kind! Vraag naar de thuissituatie, wat heeft kind nodig om zich beter te voelen. Nodig de ouders uit voor gesprek op school en verwijs door naar hulpprogramma’s voor kinderen/ouders.

 

Wat kun je als kind doen wanneer je het moeilijk hebt met de scheiding?

  • Blijf er niet mee rondlopen . Probeer er met je ouders over te praten, zeg dat jij je verdrietig voelt en zeg wat jij graag wil. Als je dit te moeilijk vindt, probeer er dan met iemand over te praten die je vertrouwt. Zoals je juf/meester, oma/opa, of vriendjes of vriendinnetjes.
  • Kijk op website van Villa Pinedo. Villa Pinedo is opgericht door kinderen van gescheiden ouders. Je kan ervaringen delen met hen. Of je kan berichtje zetten op de website en vragen stellen over wat jou bezig houdt. Je kan filmpjes bekijken op de website van kinderen die in eenzelfde situatie zitten als jij. Ook kun je een blog plaatsen over jouw situatie en dit delen met de anderen die de site bezoeken.

 

Welke hulpprogramma’s zijn er voor kinderen?

  • Kies (Kinderen in Echtscheidings Situaties). In de regio Groningen wordt KIES gegeven door WEL ja
  • In de regio Groningen is Marlon Dijkhuizen van ChildFirst de Kindbehartiger.
  • Villa Pinedo

 

Ervaring kinderen/ouders die deelgenomen hebben aan KIES

Voor kinderen is het belangrijk dat er ook naar hen geluisterd wordt en dat zij hun mening vrijuit kunnen geven over wat zij zelf graag willen na de scheiding. In KIEStraining leren de kinderen dat ze er wel over mogen praten en ervaringen kunnen delen. Dat zij niet de enigen zijn in deze situatie en dat praten erover helpt!

In deze aflevering vertelt Mads dat hij van het KIES programma geleerd heeft dat hij verdrietig mag zijn. Hierdoor voelde hij zich beter. Jens vertelt dat het nu veel beter met hem gaat omdat hij deelgenomen heeft aan KIES. Hij heeft hier geleerd dat hij niet de enige is die in deze situatie zit en dat je over dingen kan praten bij KIES die je dwarszitten. Je ervaart hier dat andere kinderen zich ook verdrietig voelen door de scheiding van de ouders. Hij dacht dat het zijn schuld was dat de ouders uit elkaar gingen. Tijdens de scheiding ging het slecht met hem op school, kreeg zo maar woede aanvallen en kon zich niet goed concentreren. Ook weet hij nu dat het zijn schuld niet is dat de ouders gescheidien zijn. Het gaat gelukkig weer goed met Jens. De interviewer vraagt aan Janice wat zij tekent. Zij zegt dat zij tekening maakt met ouders die ruzie met elkaar maken.  De interviewer vraagt hoe het voelt voor haar dat ze dit tekent. Ze werd er verdrietig van dat zij tekent dat papa en mama ruzie hebben. Zij vertelt dat zij steeds moest huilen in de klas als zij aan de scheiding dacht. Ook zij heeft geleerd bij KIES dat je verdrietig mag zijn als je ouders gaan scheiden. De interviewer vraagt aan de KIES trainers of zij ook met de ouders praten. Dit is wel het geval. Aan de ouders wordt verteld dat kinderen er vaak niet met de ouders over durven te praten. Zij willen hen niet belasten met hun gevoelens van verdriet/boosheid. De kinderen voelen zich vaak onveilig in thuissituatie als ouders gaan scheiden. Gevoelens van eenzaamheid, verdriet en/of angst. Bang dat ouders ook niet meer van hen houden nu zij niet meer van elkaar houden. De ouders van Mads en Jens hebben tijdens KIES geleerd hoe zij als ouders beter met elkaar kunnen omgaan. Moeder Karijn heeft niet in de gaten gehad wat de scheiding met de kinderen gedaan heeft. Tot zij de tekening van Mads zag. Deze zei alles! Liet zien hoe verdrietig hij was. Dit schudde haar wakker. Ze moest vreselijk huilen en toen pas realiseerde zij zich dat zij als ouders ook hulp moisten zoeken om kinderen verder te kunnen helpen. Vader Daan vertelt dat hij heeft geleerd open te staan voor verdriet/gevoelens van de kinderen en hoe hij geleerd heeft als ouders beter met elkaar om te gaan in belang van welzijn van de kinderen. Aan de kinderen is nu duidelijk verbetering te merken. Jens beaamt dit. Hij heeft nu weer goede cijfers, meer vrienden en hij durft er nu met anderen over te praten. Ook heeft hij geleerd dat hij verdrietig mag zijn dat de ouders gescheiden zijn.

 

Tipkoffers

KIES werkt onder andere met TIPkoffers. Enkele tips zijn: praat met anderen over je situatie. Vertel hoe je je voelt. Schaam je niet voor de situatie waar je in zit. Wees aardig voor andere kinderen met gescheiden ouders.

Aan het eind van deze uitzending wordt weer aangegeven hoe belangrijk het is dat je als kind hulp zoekt en met iemand kan praten/vragen kan stellen over de scheiding. Vind je dit moeilijk? Dan kun je ook anoniem contact opnemen met de Kinder- en Jongerentelefoon of met: ikdurfniettezeggendat.nl

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u deze uitzending terugkijken? Kijk dan naar: http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzendingen/. Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: