Blogopmaak

Akte van verdeling en echtscheiding
Marian Steenge • jan. 16, 2017

Akte van verdeling en echtscheiding

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Bijvoorbeeld wat er nodig is als 1 van de partijen in de echtelijke koopwoning blijft wonen. Dan moet er een akte van verdeling opgemaakt worden. Maar wat is dit?

Wat is een akte van verdeling?

In een akte van verdeling wordt de verdeling gemarkeerd in het geval van een echtscheiding of erfenis. De akte van verdeling wordt bij een scheiding door ex-partners ondertekend en bij de notaris in bewaring gegeven. Bij het openvallen van een nalatenschap vindt ondertekening plaats door de erfgenamen. Met deze ondertekenidng bij de notaris wordt officieel vastgelegd wie wat krijgt.

Akte van verdeling en echtscheiding

Wanneer een huwelijk/geregistreerd partnerschap ten einde komt of het samenwonen wordt beëindigd, wordt het ook tijd om te bekijken hoe het gezamenlijk eigendom kan worden verdeeld. Zodra er een gezamenlijk koopwoning is die moet worden verdeeld, is een akte van verdeling verplicht. Deze akte wordt door de notaris opgesteld en vervolgens ingeschreven in het Kadaster. Tevens heeft de notaris het echtscheidingsconvenant nodig. Als datum voor de echtscheiding wordt bepaald het moment waarop de echtscheiding ingeschreven is in de registers van de gemeentelijke basisadministratie. Als partijen besluiten om de woning niet te verdelen en elkaar niet uit te kopen, maar gezamenlijk de woning willen verkopen, is er geen akte van verdeling nodig. Ook is deze akte niet verplicht als beiden de woning houden. Beiden blijven dan voor de woning en de financiering daarvan verantwoordelijk en aansprakelijk totdat de woning is verkocht.

Eigen woning? Dan is een echtscheidingsconvenant niet voldoende

Een echtscheidingsconvenant bevat vele afspraken, maar regelt juridisch niet de overdracht en levering aan de partner van het andere deel van de woning. De noodzaak tot overdracht kan zich voordoen als:

  • Partijen de woning samen gekocht hebben en de woning op beider naam staat.
  • Partijen in gemeenschap van goederen getrouwd zijn.
  • Er huwelijkse voorwaarden zijn die de woning tot gemeenschappelijk eigendom maken.

De notaris regelt dit voor u. Als er voor uitkoop moet worden betaald omdat er overwaarde is, wordt ook dit in de verdelingsakte vastgelegd. Met de conceptakte in de hand kunt u ook voor uw ex-partner een verklaring van ontslag uit de hoofdelijke aanspsrakelijkheid bij de hypotheekverstrekker aanvragen. Dit alles is niet nodig als partijen de woning verkopen of als er een geheel nieuwe hypotheek voor de woning wordt afgesloten.

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies over dit onderwerp? Of wellicht over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: