In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. In de praktijk van Scheidingsbegeleiding-groningen komen steeds meer mensen die gehuwd zijn volgens de Sharia wetgeving en in Nederland willen scheiden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wordt een sharia huwelijk erkend in Nederland voor statushouders?

Islamitische scheidingsregels

De islamitische scheidingsregels zijn omschreven in de sharia, het islamitisch recht. Niet in elk islamitisch land speelt de sharia dezelfde rol. Veel islamitische’ landen hebben een combinatie van sharia en ander recht in de wet opgenomen.

 

Wordt shariahuwelijk erkend in Nederland voor statushouders?

Een shariahuwelijk wordt in Nederland erkend wanneer het in het land waar het huwelijk gesloten is op een legale wijze tot stand is gekomen. Derhalve kun je in Nederland wel scheiden als een shariahuwelijk gesloten hebt. Soms is dan vereist dat eerst een burgerlijk huwelijk wordt gesloten, bijvoorbeeld in Turkijke. In andere landen hoeft dat dan weer niet, zoals bijvoorbeeld in Marokko. Inschrijving van een shariahuwelijk in Den Haag kan ook (maar is niet verplicht), zolang het huwelijk maar op legale wijze tot stand gekomen is.

 

Minderjarige kinderen

Indien er uit het in het buitenland afgesloten huwelijk volgens de sharia minderjarige kinderen geboren zijn, moeten de ouders bij het gemeentehuis een uittreksel uit het BRP (Basis Registratie Personen) halen. Scheidingsbegeleiding-groningen stelt een verklaring op wegens het ontbreken van de geboorteakte van het minderjarige kind, welke bijvoorbeeld geboren is in Irak. Als het minderjarige kind in Nederland geboren is deze verklaring niet nodig. Als de geboorteakte uit het land van herkomst meegenomen is hoeft de verklaring ook niet.

 

Afwikkeling scheiding

Scheidingsbegeleiding-groningen stuurt het opgemaakte echtscheidingsconvenant/ouderschapsplan op naar advocaat Peter Broekman (Vorstman advocaten), welke de stukken indient bij de Rechtbank te Amsterdam.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583