Blogopmaak

Wat is een kindverklaring?
Marian Steenge • jun. 18, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Een veelvoorkomende vraag is:  hoe zit het met het opstellen van een ouderschapsplan?  En: waarom/wanneer moet een kind vanaf 12 jaar een kindverklaring invullen ? Uit mijn praktijkervaring blijkt dat dit veel scheidende stellen niet weten dat een kindverklaring verplicht is bij een scheiding op gemeenschappelijk verzoek.

 

Wat is een kindverklaring?

Bij het opstellen van het ouderschapsplan leg ik scheidende ouders uit waarom het verplicht is dat er een kindverklaring door het kind ingevuld en ondertekend moet worden, wanneer zij 12 jaar of ouder zijn. Een kindverklaring bevat de persoonlijke gegevens van het betreffende kind en een aantal vragen welke door het kind, al dan niet in aanwezigheid van de ouders, beantwoord moeten worden. Het kind mag zijn/haar wensen hierin aangeven. Voordat de verklaring ingevuld wordt, is het ouderschapsplan met het kind besproken. Hierin staat o.a. hoe de zorgverdeling gaat plaatsvinden na de scheiding en of het kind het eens is met de gemaakte afspraken.

 

Waarom en wanneer moet een kind vanaf 12 jaar een kindverklaring invullen?

De rechter is volgens de wet verplicht om alle kinderen vanaf 12 jaar op te roepen en naar hun mening te vragen in verband met de scheiding van hun ouders. Echter, als de ouders op gemeenschappelijk verzoek gaan scheiden is het voldoende als de kinderen vanaf 12 jaar de kindverklaring invullen. Zij hoeven dan niet opgeroepen te worden door de rechter! Dit is veel fijner voor een kind dan wanneer zij met een rechter moeten praten over o.a. de vraag bij wie zij het liefste willen wonen na de scheiding. Een kind wil het liefste bij beide ouders wonen!

Als de ouders een samenleving zijn aangegaan en dus niet zijn gehuwd, zijn de ouders vrij om het ouderschapsplan al dan niet ter bekrachtiging bij de rechtbank in te dienen. In dat geval blijft een kindverklaring dan ook achterwege.

 

Wat staat er in een kindverklaring?

In deze verklaring vult de kind zijn/haar naam en geboortedatum in en geeft aan of hij/zij wel/niet met de kinderrechter wil praten over de afspraken welke vastgelegd zijn in het ouderschapsplan. En of de kinderen het eens zijn met de gemaakte afspraken, zoals bij wie hij/zij gaat wonen na de scheiding. En over hoe de omgang geregeld is tussen de ouders en de kinderen. Ook kan het kind nog wensen en of opmerkingen plaatsen in de verklaring die belangrijk zijn voor het kind om meegenomen te worden door de kinderrechter. Het kind kan dan alsnog uitgenodigd worden voor een gesprek bij de kinderrechter.

Uiteindelijk moet het kind de verklaring ondertekenen en wordt deze verklaring, samen met het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant door de advocaat ingediend bij de rechtbank.  De Raad voor de Kinderbescherming kan u ook meer informatie geven over dit onderwerp.

 

Meer weten over de kindverklaring?

Heeft u behoefte aan meer informatie over de kindverklaring? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: