Blogopmaak

Scheiden leidt tot foutenregen bij aangifte belasting
Marian Steenge • aug. 24, 2019

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe het zit met scheiden en het doen van belastingaangifte. Mijn extra blog van deze week gaat over: Scheiding leidt tot foutenregen bij aangifte belasting . Voor meer informatie : AD 24 augustus (David Bremmer).

In mijn praktijk vind ik dit een belangrijk onderwerp welke deel uitmaakt bij een scheiding. Ik adviseer cliënten op de mogelijkheid de aangifte/aanvragen toeslagen te laten verzorgen door Administratiekantoor Balanz , gevestigd te Bedum. De medewerkers zijn zeer behulpzaam en helpen mensen graag bij deze moeilijke materie. Tevens adviseert Scheidingsbegeleiding-groningen de koppels hun eerste aangifte inkomstenbelasting te laten verzorgen door hun eigen adviseur of door Administratiekantoor Balanz. Dit voorkomt de problemen welke in het artikel van het AD geschetst worden.

 

Waarschuwing Belastingdienst

Koppels die scheiden, maken veel meer fouten bij het aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Dat resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s. De Belastingdienst begint daarom maandag 26 augustus a.s. een voorlichtingscampagne.

 

Buitenproportioneel veel fouten met het doen van aangifte en het aanvragen van toeslagen

De Belastingdienst vermoedt al lang dat mensen die echtscheiding aanvragen, buitenproportioneel veel fouten maken met aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Twee steekproeven onder bijna 1800 belastingplichtigen die hun huwelijk beëindigen, bevestigen dit nu overduidelijk. Met name het bezit van een gezamenlijk huis en de aanwezigheid van kinderen is een recept voor missers.

Maar liefst de helft van de scheidende stellen met een koophuis vult de aangifte voor de inkomstenbelasting onjuist in. Is er geen eigen woning, dan doet 20 procent het fout. Een pas gescheiden persoon maakt drieënhalf maal meer kans om in de periode daarna een dwangbevel te krijgen dan een willekeurige andere Nederlander. Daar blijft het vaak niet bij: vlak na een scheiding bellen mensen vijf keer vaker met de Belastingtelefoon. Ook maken ze dubbel zo vaak bezwaar.

 

Hypotheekrenteaftrek      

De meeste fouten doen zich voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. ,,Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet”, zegt John van Vliet , hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst. Verder wordt in het geval van co-ouderschap nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken over het co-ouderschap naar de fiscus worden gestuurd. Die moet dan fiat geven!

De Belastingdienst is zo geschrokken van deze aantallen dat nu de voorlichtingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ is opgetuigd. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist. Het moment voor de lancering is zeer strategisch gekozen: aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal scheidingen, net als met kerst.

 

Foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren      

,,Een foute aanslag kan in een forse naheffing resultereen”, aldus Van Vliet. ,,Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terrugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen.”  Daar blijft het vaak niet bij: vlak na een scheiding bellen mensen vijf keer vaker met de Belastingtelefoon. Ook maken ze dubbel zo vaak bezwaar.

 

Hypotheekrenteaftrek      

De meeste fouten doen zich voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. ,,Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet”, zegt John van Vliet , hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst. Verder wordt in het geval van co-ouderschap nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken over het co-ouderschap naar de fiscus worden gestuurd. Die moet dan fiat geven! De Belastingdienst is zo geschrokken van deze aantallen dat nu de voorlichtingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ is opgetuigd. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist.

Het moment voor de lancering is zeer strategisch gekozen: aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal scheidingen, net als met kerst.

 

Foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren      

,,Een foute aanslag kan in een forse naheffing resultereen”, aldus Van Vliet. ,,Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terrugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen.”

  Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch
via  0641565583

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: