Blogopmaak

Hoe maakt u een verzorgd ouderschapsplan?
Marian Steenge • sep. 11, 2015

Scheidende ouders die samen het gezag hebben over hun minderjarige kinderen, zijn sinds 1 maart 2009 bij de wet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan moeten duidelijke afspraken staan over de verdelen van de zorg over de kinderen, denk daarbij aan het verdelen van taken die te maken met opvoeding, een omgangsregeling en kinderalimentatie. In deze bijdrage vertel ik u graag meer over het maken van een goed ouderschapsplan en de eisen waaraan dit plan moet voldoen.

Ouderschapsplan voor iedere ouder verplicht

Het maakt niet uit of u getrouwd bent, samen een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont. U bent altijd verplicht om een ouderschapsplan te maken als u uit elkaar gaat, want ook na de scheiding hebben de kinderen recht op verzorging door beide ouders. Hoe de zorg wordt verdeeld is aan u, het gaat erom dat uw kinderen verzekerd zijn van goede verzorging van beide ouders.

Stel altijd een checklist op

Door tijdens het echtscheidingsproces gezamenlijk een ouderschapsplan op te stellen, denkt u al in een vroeg stadium na over uw taak in de periode na de scheiding. Voor u start met het samenstellen van het ouderschapsplan is het zinvol om een checklist op te stellen met belangrijke onderwerpen om afspraken over te maken. Denk daarbij aan zorg, school, sport, vakanties, verjaardagen, feestdagen, halen en brengen en huisregels.

Zorg dat uw plan voldoet aan vastgestelde minimumeisen

Als scheidende ouders bepaalt u grotendeels zelf wat er in het ouderschapsplan komt te staan. Echter, de Nederlandse wet stelt wel een aantal belangrijke minimumeisen. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken gemaakt worden over:

  • Hoe u de zorg en de omgang voor de kinderen regelt (zorgregeling)
  • Hoe en over welke onderwerpen u met elkaar communiceert (raadpleging)
  • Hoe u de kosten kinderalimentatie wilt regelen

Meer informatie over het maken van een ouderschapsplan?

Wilt u meer weten over het maken van een ouderschapsplan of komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: