Blogopmaak

Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat?
Marian Steenge • jan. 28, 2020

In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over de te betalen/ontvangen kinderalimentatie. Mijn blog van vandaag gaat over: Een nieuwe partner en Kinderalimentatie , hoe zit dat?

 

Sinds 2014 zijn de richtlijnen voor de kinderalimentatie gewijzigd

Men houdt in beginsel geen rekening meer met de daadwerkelijke woonlasten van de alimentatieplichtige- en/of gerechtigde. Aan woonlast rekent men met 30% van het netto besteedbaar inkomen , ongeacht de werkelijke woonlast. Dat betekent dat bij samenwonen kinderalimentatie niet hoeft te wijzigen als alleen de werkelijke woonlasten wijzigen. In schrijnende gevallen willen rechters nog wel eens afwijken hiervan, bijvoorbeeld indien de werkelijke woonlast van de alimentatieplichtige vader heel veel lager was dan de fictieve woonlast. Alimentatie berekenen blijft maatwerk. Schakel dan ook altijd een deskundige in voor een herberekening kinderalimentatie bij samenwonen.

 

Kinderalimentatie en een nieuwe partner, hoe zit dat?

Scheidingsbegeleiding-groningen vermeldt in het echtscheidingsconvenant dat bij een (ingrijpende) wijziging van omstandigheden, de kinderalimentatie kan wijzigen. Samenwoning door vader of moeder kan verschillende consequenties hebben. Zeker wanneer de verzorgende ouder ongehuwd gaat samenwonen, kan de kinderalimentatie lager worden, gelijk blijven maar ook hoger worden.

 

Kinderalimentatie wordt hoger

De kinderalimentatie wordt vastgesteld, door de kosten van de kinderen te verdelen op basis van ieders draagkracht. Hierbij is het inkomen van belang. Het te ontvangen kindgebonden budget telt ook mee als inkomen! Indien de feitelijke situatie zo is dat bijvoorbeeld de moeder van alleenstaande ouder gaat naar samenwonende ouder, het kindgebonden budget aanzienlijk lager wordt, en hiermee eveneens haar draagkracht. Daardoor wordt het aandeel van de man in de kosten hoger en gaat de kinderalimentatie omhoog.

Dit wordt door vaders vaak oneerlijk gevonden, de moeder gaat samenwonen, waardoor haar situatie er financieel meestal beter op wordt, en toch gaat de kinderalimentatie omhoog.

 

Kinderalimentatie blijft gelijk

Bij rechtszaken signaleert men dat hier telkens verschillend mee omgegaan wordt. Soms vindt de rechter dat uitgegaan dient te worden van de feitelijke situatie ten aanzien van het kindgebonden budget, waardoor de kinderalimentatie dus hoger wordt. In andere zaken vindt de rechter dat de man niet de dupe mag worden van de samenwoning door de vrouw, en telt daarom een fictief kindgebonden budget op bij het inkomen van de vrouw waardoor de kinderalimentatie gelijk blijft.

 

Kinderalimentatie wordt lager

Per zaak zal dus beoordeeld moeten worden wat redelijk is. Zo kan bij samenwoning door bijvoorbeeld de moeder wellicht haar woonlasten en andere noodzakelijke lasten worden gedeeld met haar partner, waardoor haar draagkracht juist hoger wordt en daarmee de kinderalimentatie lager. Dan moeten partijen het onderling wel eens zijn, (of door de rechter te worden bepaald) dat het redelijk is om, gezien de samenwoning, af te wijken van de normering om noodzakelijke vaste (forfaitaire) lasten behorend bij het inkomen van de moeder, op te nemen om de draagkracht te bepalen. En dan wordt de kinderalimentatie wel lager.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 10 dec., 2019
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Vaak te weinig aandacht voor een kind bij scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: