Blogopmaak

Scheiden en de gevolgen voor uw pensioen
Marian Steenge • dec. 05, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. En hoe kun je beter richting aangeven in het leven na de scheiding dan de cliënt zo zorgvuldig mogelijk te informeren over alle onderwerpen die met de scheiding te maken hebben. Veelgestelde vragen gaan tijdens de begeleiding over wat de gevolgen zijn voor het pensioen na de scheiding. In dit blog zal ik hier verder uitleg over geven.

Scheiden en de financiële situatie

Als u gaat scheiden heeft dit meestal directe gevolgen voor uw financiële situatie. Denk hierbij aan zaken als alimentatie, hypotheek op de eigen woning en alle kosten welke verbonden zijn aan het proces van echtscheiding. Een gevolg welke op langere termijn gaat spelen is bijvoorbeeld het pensioen.

Scheiden en de gevolgen voor uw ouderdomspensioen

Indien er sprake was van een huwelijk/geregistreerd partnerschap, dan hebben u en uw ex-partner beiden recht op de helft van het tijdens het huwelijk/geregistreerde partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen. Indien er sprake is van een samenlevingscontract kan het ook zijn dat u afspraken over het pensioen heeft vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst. Deze verdeling geldt overigens voor scheidingen/ontbindingen geregistreerd partnerschap na 30 april 1995!

Indien u en uw ex- partner overeenkomen dat het opgebouwde ouderdomspensioen verdeeld wordt, dan leg ik u uit op welke manieren het pensioen verdeeld kan worden. Ook kunt u in overleg besluiten dat ieder zijn/haar eigen aanspraak houdt op de opgebouwde pensioenrechten. En, indien wenselijk, help ik cliënten met het invullen van de hiervoor bestemde formulieren. Deze formulieren zijn te downloaden op de site van de Rijksoverheid.

Let wel: het formulier voor de verdeling van het ouderdomspensioen moet binnen 2 jaar na inschrijving van de beschikking van de echtscheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap in de registers van de gemeentelijke basisadministratie ingevuld en opgestuurd te worden naar de betreffende pensioenfondsen!

Als u gehuwd bent op huwelijkse voorwaarden dienen de huwelijkse voorwaarden goed bestudeerd te worden. Er kunnen over de verdeling van het pensioen an namelijk andere afspraken gemaakt worden dan wanneer een huwelijk/geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen is aangegaan.

Scheiden en de gevolgen voor uw eventueel opgebouwde nabestaandenpensioen

Naast het opgebouwde ouderdomspensioen is e rook vaak sprake van een opgebouwd nabestaandenpensioen. Dit is een pensioen waar u mogelijk aanspraak op kunt maken wanneer uw partner zou komen te overlijden. Uw ex- partner kan ook afzien van een eventueel nabestaandenpensioen. Ook hiervoor dient u een formulier in te vullen. (Voor een voorbeeld zie Pensioenfonds Zorg en Welzijn ). In deze geldt eveneens dat, als u gehuwd was op huwelijkse voorwaarden, deze huwelijkse voorwaarden goed bestudeerd dienen te worden. Er kunnen over de verdeling van het pensioen dan namelijk andere afspraken gemaakt zijn dan wanneer een huwelijk/geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen is aangegaan.

Andere mogelijke verdeling van het pensioen na echtscheiding

Tijdens de begeleiding van het scheidingsproces besteed ik zorgvuldig aandacht aan het uitleggen van hoe het pensioen verdeeld kan worden na de scheiding. Dit is namelijk een moeilijke materie waarbij het van belang is dat u hier deskundig bij geholpen wordt. U kunt in onderling overleg ook tot andere afspraken komen dan wat het meest te doen gebruikelijk is, namelijk een standaardverdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen en het premievrij reserveren van het eventueel opgebouwde nabestaandenpensioen. Ook kan het raadzaam zijn een pensioenadviseur te raadplegen.

Hulp nodig bij scheiden of bij dit onderwerp?

Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies naar aanleiding van mijn blog? Of wellicht over beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: