Blogopmaak

Wie helpt kinderen die slachtoffer zijn van een vechtscheiding?
Marian Steenge • mrt. 20, 2017

Wie helpt kinderen die slachtoffer zijn van een vechtscheiding?

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Mijn blog van vandaag gaat over  de toename van ondertoezichtstellingen als gevolg van een vechtscheiding. Voor meer informatie: Zorg.nu. (uitzending NPO dinsdag 7 maart 2017).

 

Wie helpt kinderen die slachtoffer zijn van een vechtscheiding?

Het aantal kinderen dat de dupe is van vechtscheidingen stijgt. Tot aan de jeugdbescherming toe. Wie helpt ze, en helpt het ook echt? Zorg.nu vraagt het aan de jongeren zelf. Deze jongeren zijn nu trainers van de stichting Augeo. Het aantal ondertoezichtstellingen als gevolg van vechtscheidingen is in 2016 met 20% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers die de Raad voor de Kinderbescherming heeft berekend op verzoek van Zorg.nu. In 2016 werden in total 1038 kinderen door een vechtscheiding onder toezicht geplaatst van een gezinsvoogd. Hoewel het aantal vechtscheidingen nagenoeg niet gestegen is, deed de Raad voor de Kinderbescherming vaker een beschermingsonderzoek en oordeelde vaker dat er een gezinsvoogd moest komen om de beslissingsbevoegdheid van de ouders over te nemen. De ouders waren zo zeer in beslag genomen door hun eigen conflict, dat daardoor de ontwikkeling van hun kind(eren) in gevaar kwam.

 

Wat is een ondertoezichtstelling?

Een ondertoezichtstelling is een jeugdbeschermingsmaatregel welke uitgesproken wordt door de kinderrechter. Voor de ouders geldt dan een beperking van het ouderlijk gezag door het onder toezicht stellen van de minderjarige van een gezinsvoogd. Deze heeft dan de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid met betrekking voor het opkomen van de belangen van de onder toezicht gestelde minderjarige. Het is een heftige maatregel en wordt alleen uitgesproken wanneer de ouders weigeren mee te werken aan vrijwillige hulpverlening en het kind ernstig bedreigd wordt in de ontwikkeling.

 

Kinderombudsvrouw

Ook kinderombudsvrouw Margritte Kalverboer bevestigt aan Zorg.nu dat kinderen steeds vaker de dupe zijn van vechtscheidingen. Mariëlle  Bruining , hoogleraar Jeugdrecht, pleit met deze cijfers in de hand voor een verlaging van de leeftijd waarop kinderen zelf kunnen “beslissen” wat er met ze gebeurt en waar ze willen wonen na de scheiding. Die leeftijd is nu gesteld op 12 jaar. Bruning stelt voor dit te verlagen naar 8 jaar.

 

De cijfers

In 2015 deed de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek naar het welzijn van kinderen bij 5204 vechtscheidingen. In 1144 gevallen heeft de Raad gevraagd om een beschermingsonderzoek, wat in 872 gevallen geleid heeft tot een ondertoezichtstelling. In 2016 deed de Raad onderzoek bij 5210 vechtscheidingen, vroeg om 1295 beschermingsonderzoeken, uiteindelijk resulterend in 1038 ondertoezichtstellingen, 166 meer dan het voorgaande jaar.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: