Blogopmaak

‘Ex-Ouders bestaan niet’. (1)
Marian Steenge • jun. 09, 2017

‘Ex-Ouders bestaan niet’. (1)

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over ‘Ex-ouders bestaan niet’. Voor meer informatie: HP/De Tijd 2017 Nr. 5.

Else-Marie van den Eerenbeemt

Familietherapeut en generatiespecialist Else-Marie van den Eerenbeemt (1946) zegt in een interview met HP/De De Tijd  dat het hedendaagse familieleven een waar mijnenveld kan zijn. Verdwijnende vaders, eindeloos ouder- en kinderschap, kinderen die steeds vaker onterfd worden. In dit interview bespreekt zij de grootste knelpunten. ‘Een liefdesrelatie kun je beëindigen, maar gedoe in de familie gaat altijd door’.

Familieband

Van den Eerenbeemt legt uit dat het een feit is dat familie iets heel krachtigs en tegelijk iets zeer kwetsbaars kan zijn. “Je kunt door vrienden worden genegeerd of door collega’s in de ban gedaan, maar als je familie niks meer met je te maken wil hebben, dan is dat iets verschrikkelijks wat met weinig anders valt te vergelijken”. Ze merkt de belangstelling voor family affairs in het algemeen aan de vele opdrachten die zij nog steeds krijgt. Er zijn veel boeken geschreven met speciale familiegeschiedenissen. Gedurende de afgelopen jaren veranderden de gezinnen sterk. Tot diep in de Jaren 60 was er sprake van een ‘bevelshuishouding’: vaders en moeders wil waren wet. Ouders werden met ‘u’ aangesproken. Er was afstand tussen ouders en kinderen. Voor de laatsten waren er grenzen, die je hooguit een béétje kon overschrijden. Wat dat betreft ontbreekt het volgens haar tegenwoordig juist aan grenzen, is het soms totaal grenzeloos.

Met de tijdgeest transformeerde die bevelshuishouding gaandeweg in een onderhandelingshuishouding. Voor het ‘bevel’ kwamen begrippen in de plaats als inspraak, medezeggenschap en zelfbeschikking, die soms magisch aandoende ladingen kregen. De gezinnen veranderden zelf ook sterk. Tot diep in de Jaren 60 bestonden gezinnen vaak uit veel kinderen, tegenwoordig bestaat het doorsnee gezin uit een kern van twee, drie kinderen plus ouders. Tegenwoordig ligt er een grote druk op de ouders, want ze willen goede ouders zijn voor de kinderen, er is stress van het werk, ze willen aantrekkelijke echtgenoten zijn, en ga zo maar door. Dat scala aan verwachtingen is niet zonder gevolgen gebleven voor de familiaire verhoudingen. Tegenwoordig strandt één tot inmiddels zelfs anderhalf op de drie huwelijken terwijl de kinderen nog niet de volwassen leeftijd hebben bereikt. Ze zegt dat al die aangespoelde papa’s en mama’s weer nieuwe vrijers vinden en dat zij nieuwe, samengestelde gezinnen vormen, die op hun beurt weer nieuwe, complicerende factoren genereren qua verhoudingen. Zoals daar al waren de familievetes, ontervingen en vooral de vechtscheidingen. Oftewel, de Verdwijnende Vader, die zijn kinderen niet meer mag zien van zijn ex of van haar nieuwe vriend. De Verdwijnende Moeder bestaat evenzeer, maar Van den Eerenbeemt heeft de indruk dat bij een echtscheiding de zorg voor de kinderen in het merendeel van de gevallen toch neerkomt op de moeder. “Maar hoe een conflict ook ontspoort, hoe hardnekkig moeders, vaders, stiefvaders en stiefmoeders zeggen dat kinderen hun ene ouder, ongeacht de leeftijd, niet meer of heel weinig mogen zien, die relatie van ouder en kind is en blijft eeuwigdurend. Daar komt niets tussen. Het is jouw erfgoed, het zijn jouw genen. Kinderen afhouden van een van de ouders is zonder meer mishandeling en veroorzaakt blauwe plekken op de ziel. Van den Eerenbeemt haar appèl aan ouders die in scheiding liggen, is: blijf vader en moeder in een scheiding! Het partnerverhaal kan eindig zijn, door allerlei omstandigheden, maar het ouderverhaal niet. (Volgende week volgt deel 2).

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: