Blogopmaak

Stappenplan Scheiden
Marian Steenge • sep. 26, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Als cliënten besluiten te gaan scheiden ga ik bij aanvang van het begeleidingsproces het stappenplan voor de scheiding met hen bespreken en wordt er een checklist door mij gemaakt van wat er bij een scheiding komt kijken, om cliënten zo een stap verder te helpen, want scheiden is al zwaar genoeg.

Advocaat of mediator inschakelen?

De echtscheidingsprocedure wordt behandeld bij de rechtbank en daarbij is een advocaat onmisbaar. Alleen een advocaat kan namelijk het verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Je kunt op verschillende momenten een advocaat inschakelen: direct als jullie het besluit om te scheiden genomen hebben of op een later moment. Als jij en je (ex-)partner nog een goede verstandhouding hebben en in goed overleg uit elkaar willen gaan, heb je namelijk de mogelijkheid om bijvoorbeeld mij, of een andere mediator in te schakelen. Als ik de scheiding begeleid, dien ik het convenant op gemeenschappelijk verzoek in bij verzoek in bij advocatenkantoor Peter Broekman. Als de scheiding op gemeenschappelijk verzoek ingediend wordt kunnen jullie onder mijn begeleiding of onder begeleiding van een andere mediator, samen afspraken maken over hoe de echtscheiding geregeld moet worden.

Een echtscheidingsconvenant opstellen

Het echtscheidingsconvenant is een document waarin je met je partner diverse afspraken vastlegt. Denk hierbij aan afspraken over de verdeling van de inboedel, de woning, de verdeling van spaargeld, pensioen, alimentatie en afspraken over de kinderen. Als er minderjarige kinderen betrokken zijn bij een scheiding wordt er een ouderschapsplan aan het echtscheidingsconvenant gehecht. Hierin staan alle afspraken over de invulling van het ouderschap na de scheiding.

Voor het gezamenlijk opstellen van het convenant is een goede verstandhouding met je partner wel noodzakelijk. Jullie moeten namelijk samen (al dan niet onder begeleiding van een mediator of een advocaat) over deze zaken tot overeenstemming kunnen komen. Is overeenstemming bereikt en het convenant/ouderschapsplan ondertekend, dan wordt dit door een advocaat samen met het (gemeenschappelijk) verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Zeker wanneer het verzoek tot echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek ingediend wordt, zal de rechter de afspraken welke gemaakt zijn in het convenant/ouderschapsplan bekrachtigen.

Ouderschapsplan maken

Als jullie samen minderjarige kinderen hebben, ben je verplicht om bij echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan de afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen na de scheiding. Over de volgende zaken moeten (wettelijk verplicht) in ieder geval afspraken zijn gemaakt:

  • afspraken rondom de zorgregeling of omgangsregeling (wie zorgt er wanneer en waar voor de kinderen, wat is het hoofdverblijf van de kinderen, hoe worden de schoolvakanties geregeld, wie haalt de kinderen op, etc);
  • afspraken rondom de informatieverstrekking (schoolkeuze, contact met school, de gezondheid van het kind etc.);
  • afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding en de hoogte van de kinderalimentatie.
  • De wijze waarop de kinderen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het ouderschapsplan.

Zijn er nog andere zaken die jullie als ouders belangrijk vinden? Dan kunnen deze ook opgenomen worden in het ouderschapsplan. Ook kun je in het ouderschapsplan aangeven of en door wie de kinderen begeleid worden m.b.t. de scheiding. Ik verwijs de ouders door naar Welja training. Deze geven KIES (Hulpporgramma Kinderen In Echtscheidingssituaties) trainingen aan kinderen in/na echtscheidingssituatie. Het ouderschapsplan dient, evenals het echtscheidingsconvenant, ondertekend te worden door beide partijen. De rechter bekijkt het ouderschapsplan zorgvuldig, soms worden kinderen opgeroepen voor een gesprek bij de rechter.

Alimentatie vaststellen

De verplichting om financieel voor elkaar te zorgen heb je ook als je gescheiden bent. Je hebt namelijk een onderhoudsplicht voor je partner en voor je kinderen. Dit wordt de alimentatieplicht genoemd. Er word teen onderscheid gemaakt in partneralimentatie en kinderalimentatie. Kinderalimentatie is verplicht totdat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Of jij recht hebt op alimentatie of dat jij alimentatie moet betalen, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Dit geld took voor de hoogte en de duur van de alimentatie. De hoogte van de alimentatie wordt beïnvloed door de alimentatiebehoefte van de partner of het kind en de draagkracht van de betalende partner. Ik laat een alimentatieberekening altijd uitvoeren door de Alimentatiehaven. Deze voeren de berekening professioneel uit en men krijgt een goede uitleg over hoe de berekening tot stand gekomen is.

Zowel voor het herzien van de kinderalimentatie als voor het herzien van de partneralimentatie is er een wetsvoorstel in behandeling bij de Tweede Kamer. De initiatiefnemers willen dat de partneralimentatie eerlijker, simpeler en korter word ten dat de wijze van berekening van kinderalimentatie wettelijk wordt vastgelegd en eenvoudiger en transparanter wordt. Lees meer over de wijzigingen bij kinderalimentatie het artikel van Jurofoon : Wetsvoorstel wijziging kinderalimentatie. Er zijn recente ontwikkelingen, zo is op 8 september 2016 voor beide wijzigingsvoorstellen het advise van de Raad van State en de reactie van de initiatiefnemers voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Het proces

Als je de stappen hebt doorlopen die hierboven zijn beschreven, kom je uiteindelijk uit bij de rechter. Als ik jullie scheiding op gemeenschappelijk verzoek regel, hoeven jullie niet naar de advocaat of rechtbank. Dit wordt dan allemaal via mij geregeld. Als jullie geen gemeenschappelijk verzoek doen, maar een scheiding op eenzijdig verzoek aanvragen, dan dient je advocaat een eenzijdig echtscheidingsverzoek in bij de rechter. Vervolgens ontvangt je (ex-) partner bericht hierover. Bij een gemeenschappelijk verzoek waarbij geen minderjarige kinderen in het spel zijn, is er vaak geen zitting nodig. Zijn er afspraken waar jullie samen niet uitkomen, dan doet de rechter uitspraak hierover. Je kunt, voorafgaand aan het echtscheidingsverzoek, ook een voorlopige voorzieing aanvragen als het niet lukt om bepaalde practische zaken onderling te regelen. Dan bepaalt de rechter bijvoorbeeld de voorlopige hoogte van alimentatie, wie er in het huis blijft wonen of waar de kinderen voorlopig gaan wonen totdat de echtscheidingsbeschikking er is. Wanneer de rechter uitspraak doet, ontvang je via de je advocaat de beslissing van de rechter. Dit is de zogenaamde echtscheidingsbeschikking. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dank un je in hoger beroep. Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgelijke stand van de gemeente.

Hoe zit het met naamgebruik?

Na de scheiding heb je zelf de keuze welke naam je wil gebruiken. Je kunt je eigen familienaam weer gebruiken, maar het is ook toegestaan de naam van je ex- partner te houden. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan je ex- partner. Je kunt je naamgebruik laten registeren bij de Basisregistratie Personen (BRP) bij je gemeente. Alleen als er geen kinderen zijn, kan de ex- partner een verbod eisen als hiervoor een gegronde reden is. Denka aan onbehoorlijk gedrag of het belang van de ex- partner, bijvoorbeeld een bedrijfsnaam die gerelateerd is aan de geslachtsnaam. Als je hertrouwt mag je de naam van je ex- partner niet meer gebruiken. Je zult dan je eigen naam weer moeten gebruiken of de naam van je nieuwe partner.

Hulp nodig bij scheiden?

Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies over dit onderwerp? Of wellicht over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

Het bericht Stappenplan Scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: