Blogopmaak

Hoe begeleid je je kind bij echtscheiding?
Marian Steenge • sep. 19, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Eén van de belangrijkste taken vind ik dat ouders goed begeleid moeten worden in hoe zij hun kind kunnen helpen bij een echtscheiding. Ouders ervaren dit als één van de moeilijkste taken waarmee zij geconfronteerd worden. Daarom geef ik in dit blog een korte lijst met practische tips die ouders door deze periode heen kunnen helpen.

Feit: zeventigduizend scheidingskinderen per jaar

Naar schatting maken circa zeventigduizend thuiswonende kinderen per jaar een (echt)scheiding van de ouders mee. Dit getal baseren Ed Spruijt en Kormos (2010) op het aantal echtscheidingen per jaar, een schatting van het aantal samenwonenden die uit elkaar gaan (De graaf 2005) en cijfers over het aantal paren met thuiswonende kinderen tot een leeftijd van 22 jaar. Het gaat dan jaarlijks om 1,6 procent van de thuiswonende kinderen die een scheiding van de ouders meemaakt. Het CBS geeft alleen de cijfers weer van het aantal kinderen betrokken bij de ontbonden huwelijken, dat kwam in 2011 neer op 33.278 kinderen. (Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het Nederlands Jeugd Instituut en is het laatst bewerkt op 16 september 2015).

Hoe te handelen naar de kinderen?  

  1. Vertel het de kinderen zelf, liefst samen en in alle rust, zodra de scheiding onvermijdelijk is geworden. Draai er niet omheen.
  2. Stel zoveel mogelijk zekerheid en veiligheid tegenover de door de kinderen gevoelde onzekerheid en onveiligheid. Houdt bijvoorbeeld vast aan de vaste rituelen voor het slapen gaan (liedje zingen, voorlezen).
  3. Probeer op het niveau van het kind te vertellen waarom de scheiding nodig is, onderstreep dat het op geen enkele manier zijn of haar schuld is. Maak de kinderen geen partij in het conflict, spreek geen kwaad van de ander, laat hen niet hoeven kiezen.
  4. Wees als “vertrekkende ouder” voorbereid op negatieve reacties. Boosheid is heel gewoon.
  5. Houdt regelmaat in het contact met de kinderen. Een vast patroon biedt houvast, of het nu bestaat uit elkaar regelmatig zien of regelmatig op een andere manier contact hebben, zoals bijvoorbeeld post krijgen.
  6. Zorg dat de kinderen in beide ouderlijke huizen een eigen plek hebben en houden.
  7. Ga niet zomaar voorbij aan wat huistradities voor de kinderen waren, ook niet als een nieuwe partner intrekt.Toon als ouder je emoties, opdat kinderen dat ook durven.Laat broertjes en zusjes die sterk aan elkaar verknocht zijn bij elkaar. Zorg dat contact met grootouders en andere belangrijke familieleden van beide kanten kan blijven bestaan.
  8. Toon als ouder je emoties, opdat kinderen dat ook durven.
  9. Laat broertjes en zusjes die sterk aan elkaar verknocht zijn bij elkaar.
  10. Zorg dat contact met grootouders en andere belangrijke familieleden van beide kanten kan blijven bestaan.

Tien tips om je kind bij echtscheiding te helpen.

Je kind helpen bij een echtscheiding kan één van de moeilijkste taken zijn waarmee je als ouder geconfronteerd kan worden. Hieronder volgt een korte lijst met practische tips die je door deze periode heen kunnen helpen.

  1. Wees eerlijk. Laat je kind niet geloven dat “vader/moeder weg is voor het werk” of dat “alles fantastisch” zal zijn na de scheiding. Kinderen zijn scherpzinnig. Ze merken het al seen ouder iets tracht te verbergen, zelfs als het de bedoeling is hun gevoelens te sparen. Kinderen hebben behoefte aan eenvoudige en eerlijke antwoorden die zij kunnen begrijpen, zonder iemand de schuld te geven of slecht te maken.
  2. Laat je kind weten dat het niet zijn/haar fout is! Kinderen veronderstellen dat zij verantwoordelijk kunnen zijn voor de scheiding. Kinderen moeten zacht en herhaaldelijk worden verzekerd dat de scheiding een beslissing is van de ouders die niets te maken heeft met het gedrag van de kinderen.
  3. Luister aandachtig. Kinderen hebben veel vragen, gevoelens, veronderstellingen en zorgen over de echtscheiding. Veel ouders vinden het moeilijk om eenvoudig stil te zitten luisteren naar hun kinderen zonder hen te onderbreken met een “los het op”- zin. Kinderen hebben er behoefte aan te voelen/weten dat ze worden gehoord met geduld en onafgeleide aandacht.
  4. Laat je kind voelen/weten dat het goed is hoe het reageert op de scheiding. Veel kinderen verbergen hun gevoelens van droefheid, woede of verwarring omdat ze bang zijn dat deze gevoelens hun ouders van hun stuk zullen brengen. Kinderen moeten voelen/weten dat al hun gevoelens aanvaardbaar zijn. (Hoe moeilijk dit soms ook voor de ouder kan zijn).
  5. Laat je kind weten dat het normal is dat het wenst dat zijn/haar ouders weer samen en bij elkaar zullen komen, maar dat hiervan geen sprake is! Kinderen kunnen zich schamen over deze heel normale wens. Je kan je kind uitleggen dat het weinig waarschijnlijk is dat mensen die eens gescheiden zijn ooit nog samen komen, maar dat hun wens om verzoening heel normal is.
  6. Stel je kind gerust omtrent zijn/haar persoonlijke veiligheid. Veel kinderen zijn bezorgd of er na de scheiding van hun ouders nog voldoende geld is voor voeding, goede huisvesting of kleding. Kinderen die leven met alleenstaande ouders kunnen er behoefte aan hebben gerustgesteld te worden dat de ouder een plan heeft om het kind te beschermen in geval van “nood”.
  7. Vraag het kind naar vriendjes/vriendinnetjes wiens ouders ook gescheiden zijn. Dit is een goede manier om te leren over de angsten van het kind en zijn/haar veronderstellingen over gescheiden ouders, en geeft je ook de mogelijkheid om misvattingen op te ruimen en je kind eraan te herinneren da took andere kinderen meegemaakt hebben wat zij nu meemaken.
  8. Plaats het kind niet in het midden of probeer het niet te dwingen om partij te kiezen! Zeg niets over je ex waar het kind bij is. Laat je kind geen boodschappen overbrengen naar je ex. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders en moeten de mogelijkheid hebben om van beide ouders te kunnen blijven houden. Als een ouder de affectieve van een kind voor de andere ouder afwijst, zal het kind zich kunnen gaan terugtrekken, oneerlijk worden of depressief.
  9. Besteedt tijd met vrienden die om je geven. Een ondersteunend netwerk kan voorkomen dat je kind jouw vertrouweling wordt en zich verantwoordelijk voelt voor jouw emotioneel welzijn. Het kan jou als ouder ook een grotere frustratietolerantie geven voor wat kinderen in het dagelijkse leven doen.
  10. Lees/bespreek samen een boek over echtscheiding voor kinderen, passend bij zijn/haar leeftijd. Dit zal je helpen om het kind belangrijke aspecten uit te leggen en anderzijds helpt het je kind om vragen te formuleren waarvoor het soms zelf de woorden niet goed kan vinden.

Heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: