Eigen woning en belastingen

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe het zit met de eigen woning en belastingen. Mijn blog van vandaag gaat over de Eigen woning en belastingen. Voor meer informatie: Dagblad van het Noorden (zaterdag 17 november 2018).

Algemeen

De belastingregels rond de eigen woning worden steeds ingewikkelder. Een fout in de aangifte bij deze veelgebruikte aftrekpost is daardoor gauw gemaakt. NVM schept duidelijkheid.

Betaalde rente en kosten over de eigenwoningschuld

Bij een eigen woning zijn de betaalde rente en de kosten over de eigenwoningschuld aftrekbaar van het belastbaar inkomen uit werk en woning (box 1). Anderzijds is wel belasting verschuldigd over het ‘genot’ van de woning via het eigenwoningforfait. Maar er zijn flink wat bijkomende regels.

Hypotheekrenteaftrek

Zo geldt er sinds 2014 een jaarlijkse verlaging met 0,5 procent in de hoogste (vierde) schijf voor de aftrek van rentekosten op bestaande en nieuwe eigenwoningschulden. In 2019 is dit tarief aangepast op 49,0 procent. Vanaf 2020 geldt een versnelde verlaging met 3 procent per jaar, totdat in 2023 het streeftarief van 37 procent is bereikt. De afbouw geldt overigens alleen voor de aftrekpost, niet voor de bijtelling van het eigenwoningforfait. Die wordt nog steeds belast tegen het geldende tarief van de inkomstenbelasting.

Bijleenregeling

Bij verkoop van de eigen woning met overwaarde is de bijleenregeling van toepassing. Het betekent dat je de overwaarde (eigenwoningreserve) moet investeren in de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over een nieuwe geldlening tot het bedrag van de overwaarde mogelijk niet volledig aftrekbaar. Na drie jaar vervalt de eingenwoningreserve.

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? De NVM-makelaars werken samen met gespecialiseerde hypotheekadviseurs. (Bijvoorbeeld van Marle Advies) Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583