In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog van vandaag gaat over: ‘Zomervakantie vaakst gebruikt om kinderen over scheiding te vertellen’. Voor meer informatie: Tilburgse Koerier (8 juli 2018) door: Peter Oirschot.

 

 Enquête

Vlak na de vakantieperiodes zien mediators een piek (januari en september) in het aantal scheidingsaanvragen. Dit blijkt uit een enquête van gecertificeerdemediators.nl onder echtscheidingsmediators. Hieraan hebben 293 mediators aan meegedaan. Zij werden gevraagd de drie maanden op te geven waarin de meeste cliënten die willen scheiden zich bij hen te melden. De resultaten laten duidelijk twee pieken zien.

 

Pieken

De pieken wijzen januari (vlak na de kerstvakantie) en september (vlak na de zomervakantie) aan. Elk hoogtepunt in het aantal scheidende stellen wordt bovendien door een reeks bovengemiddeld drukke maanden gevolgd voor mediators. In juni, juli en augustus wil daarentegen juist het minste aantal mensen scheiden.

 

Wanneer vertellen ouders kinderen dat zij gaan scheiden?

Volgens Guido Bakker, hoofdredacteur van de consumentenwebsite gecertificeerdemediators.nl, bevestigen deze cijfers het beeld dat ontstaat uit gesprekken met cliënten: ‘In 78% van de echtscheidingen waarbij hulp van een mediator wordt gezocht, zijn minderjarige kinderen betrokken. Ouders kiezen het moment van vertellen nauwkeurig uit. Zij zijn vaak bang dat dit nieuws de prestaties op school in gevaar kunnen brengen, zeker in een examenjaar. Daarom wordt ervoor gekozen om in een rustige periode, zoals de zomervakantie, het nieuws te brengen.”

  

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583