Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel ingediend m.b.t. de pensioenverdeling bij scheiding. Dit voorstel moet ervoor zorgen dat ex-partners na een scheiding allebei een eigen aanspraak krijgen op het opgebouwde pensioen. De wet zal in moeten gaan op 1 januari 2021.

 

Huidige wettelijke regeling

De verdeling van het pensioen bij scheiding is geregeld via de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps). De hoofdregel is dat ex-partners aanspraak kunnen maken op het pensioen van de ex dat is opgebouwd tijdens de hele huwelijkse periode. Je kunt hier pas aanspraak op maken als jouw ex besluit met pensioen te gaan. Besluit de ex langer door te werken, dan heeft dit ook gevolgen voor de andere ex-partner. Deze zal pas later het pensioendeel gaan ontvangen. Het nieuwe wetsvoorstel moet dit gaan veranderen. Op 1 januari 2021 gaan de opgebouwde pensioenrechten ook uit elkaar als echtgenoten of geregistreerde partners hun relatie beëindigen. Op dit moment blijven de meeste ex-echtgenoten of ex-geregistreerde partners via hun pensioenregeling financieel levenslang met elkaar verbonden, ook als ze al lang uit elkaar zijn. Dat is het gevolg van de huidige wettelijke regeling, waarbij de standaardverevening van het pensioen bij echtscheiding het meeste toegepast wordt.

 

Hoe gaat het verdelen van het pensioen vanaf 1 januari 2021?

Het nieuwe voorstel gaat uit van conversie. De pensioenband tussen de ex-partners wordt hierbij definitief opgebroken. Je kunt nog steeds aanspraak maken op het pensioendeel van de ex dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, maar voor de uitbetaling hiervan ben je niet meer afhankelijk van de keuzes van de ex. Je krijgt de beschikking over het deel van het pensioen dat voor jou is bestemd en kunt je eigen financiële planning maken. Wil je dit niet, dan kun je hier samen bij de scheiding ook andere afspraken over maken.

Of het wetsvoorstel wordt aangenomen en wanneer het precies in zal gaan is op dit moment nog niet duidelijk.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583