Blog: Waarom steeds meer senioren scheiden

In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog van vandaag gaat over: waarom steeds meer senioren scheiden (de ‘grijze scheiding’) Voor meer informatie: radio 1 (6 maart 2018).

 

De ‘grijze scheiding’

Uit elkaar gaan na een huwelijk van veertig jaar: het komt meer en meer voor. In 2016 liepen in ons land 505 huwelijken op de klippen waarvan de partners allebei 65-plussers waren. De Volkskrant meldt in een artikel dat het aantal 60-plussers dat uit elkaar ging, de afgelopen dertig jaar verdubbeld is. Ze noemen het ‘de grijze scheiding’. Volgens het artikel ligt een belangrijke oorzaak in een veranderende levensfilosofie ‘waarin gelukkig zijn centraal staat’.

 

Hogere eisen aan relatie

Jan Latten, hoogleraar demografie en verbonden aan het CBS zegt in het artikel: “Steeds meer ouderen gaan voor echte liefde.” Volgens hem stellen ouderen steeds meer hogere eisen aan hun relatie. Een belangrijk criterium dat steeds wordt gesteld is: ik moet iemand leuk blijven vinden. De hoogleraar voorspelt de komende jaren een golf van scheidingen onder 65-plussers. In mijn praktijk zijn de meeste scheidingen tussen de 35 en 50 jaar, waarbij een toename te merken is bij de 50-plussers.

 

Aanmodderen

Waarom komt scheiden op hogere leeftijd nu steeds vaker voor dan vroeger?

Waarom het nu meer voorkomt dan vroeger zou je aan meer factoren kunnen wijden. Bijvoorbeeld de zelfstandigheid en de onafhankelijkheid van vrouwen kan een belangrijke rol spelen en natuurlijk ook het feit dat we steeds ouder worden. Een man wordt gemiddeld 78,5 jaar en een vrouw 82. Als je 50 bent, kan je de vraag stellen of je in je huwelijk nog 30 jaar zo wil doormodderen als dat je gedaan hebt.

 

Gebrek aan communicatie

Het meest voorkomende probleem bij oudere koppels is “het gebrek aan communicatie” en “moeilijk met elkaar kunnen praten”. Maar ook “de kinderen” of “geld” kunnen een spanningsveld creëren. Terwijl de ene wil sparen, geeft de andere het geld liever uit. Ook andere denkpatronen over seks(ualiteit) mogen niet onderschat worden. Verschillende wensen en verwachtingen kunnen voor wrevel zorgen, denk bijvoorbeeld aan de seksfrequentie.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583