In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Waarom scheiden zo moeilijk is. (informatie afkomstig uit Flow).

 

Scheiden vergt moed

Bijna niemand gaat ‘zomaar’ scheiden. Scheiden vergt moed. Ook journalist en mede-auteur van het Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw Francisca Kramer dacht er lang over na voordat ze wist: nu is het tijd om verder te gaan.

 

Proces van wel of niet scheiden

Waar het hals over kop opbreken van een relatie meestal niet slim is, kan het proces van wel of niet scheiden ook te lang duren. Francisca Kramer denkt bijvoorbeeld dat zij er te lang over gedaan heeft. Tegelijkertijd is zij blij dat zij dit besluit zo lang uitgesteld heeft omdat zij zich achteraf niet schuldig wilde voelen over haar besluit. Dat schuldgevoel diende zich toch wel aan, maar het hielp wel dat zij zichzelf kon voorhouden dat zij er heel veel aan gedaan heeft. Wat haar tegenhield was angst.

 

Angst

Angst voor het grote onbekende. Want hoe gaat de toekomst eruitzien zonder het vertrouwde leven met man en kinderen? Waar gaan we wonen, hoe doen we het met de kinderen, welke invloed gaat een scheiding op hun ontwikkeling hebben, wat zal de omgeving zeggen en ga zo maar door. Juist omdat zij er zo veel over had gelezen en zich bewust was van alle mogelijke gevolgen, verlamde zij. Waar zij zichzelf altijd beschouwde als een zelfstandige en onafhankelijke vrouw, kwam zij zichzelf tegen als afhankelijk en bang en lag zij continu te malen over blijven of gaan en hoe dan?

 

Stap naar nieuw leven

Het heeft nog vier jaar geduurd voor Francisca daadwerkelijk in staat was de stap te zetten naar een nieuw leven. Het vergt van haar een extreme, bijna onmenselijke hoeveelheid moed. Zij geeft aan dat het moeilijkste met dit soort besluiten is: advies is zinloos. De enige die jou advies kan geven, ben je zelf. Het is dan wel de kunst om je innerlijke stem te ontdekken en ernaar te luisteren. Vaak zit die stem diep in je, verborgen onder allerlei lagen van schuldgevoel, schaamte, ijdele hoop, verwachtingen en teleurstellingen en vooral rationalisaties. De Amerikaanse schrijver Elizabeth Gilbert beschrijft die stem mooi in haar roman Eten, bidden, beminnen, als ze in het eerste deel van haar boek vertelt over het moeizame en pijnlijke process van scheiden of blijven. Het is ook haar innerlijke stem, die haar uiteindelijk de weg wijst.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583