Verliezen van contact kleinkind met grootouder na scheiding

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog van vandaag gaat over: Vaak verliezen grootouders contact met kleinkind na scheiding. Voor meer informatie: DvhN en René Diekstra

 

Vaak verliezen grootouders contact met kleinkind na scheiding (Bron: René Diekstra in art. DvhN (drie november 2018)

Afgelopen zaterdag werd in het DvhN door René Diekstra aandacht besteed aan het feit dat veel kinderen na een scheiding het contact met een grootouder(s) verliest. Dit betekent een groot verdriet voor de grootouder(s). Vaak vinden ze het moeilijk om er met een ander over te praten, schamen zich ervoor en ervaren de situatie zelfs vaak als een persoonlijk falen.

 

Geen contact kleinkind met grootouders na scheiding, vaak gevolg van ouderverstoting

Als partners met kinderen op een bepaald moment hun relatie verbreken komt er niet zelden een proces op gang waarin de ene ouder probeert de andere ouder uit de ouderrol te verstoten. En daarin de kinderen mee te krijgen of soms ook gewoon in mee te dwingen. Een veel voorkomend en beoogd gevolg van de ouderverstoting is dat ook de ouders van de verstoten ouder uit hun rol – die van grootouders dus – worden verstoten.

 

Onderzoek

Grootouders kunnen een positieve rol spelen in het leven van kleinkinderen en andersom. Bij stopzetten van het contact wordt beiden iets heel belangrijks onthouden. Want een goede onderlinge band is zowel voor de grootouders als de kleinkinderen een bron van levensvreugde. Maar er is meer. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook  dat kinderen van ouders met psychische problemen die of 1) een hechte emotionele band met hun grootouder(s) hebben; of 2) dikwijls contact met hun grootouder(s) hebben; of 3) hun grootouder(s) ervaren als een bron van sociale steun bij problemen, zelfs als volwassene minder risico lopen op psychische problemen dan kinderen zonder zulke grootouderrelaties. Het is daarom verschrikkelijk dat volgens de meest valide schattingen jaarlijks circa 16.000 kinderen het contact met een van hun ouders na scheiding verliezen, en een proces van ouder- en daarmee grootouderverstoting- wordt opgestart.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583