In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Scheiden als gevolg van  Niet aangeboren hersenletsel (NAH), ontstaan door bijvoorbeeld een hersenbloeding.

 

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Als er sprake is van een NAH wordt alles anders, het leven is/wordt anders. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de mensen in de omgeving van de persoon. Weer aan het werk gaan of studeren lukt vaak niet meer. Op jonge leeftijd kan je afgekeurd worden voor het werk wat je deed. Naast de gevolgen welke dit op jou kan hebben, kan het ook veel gevolgen hebben voor o.a. het gezinsleven en de relatie met je partner.

 

Kenmerken NAH en hoe ga je hiermee om?

De kenmerken van NAH, niet-aangeboren hersenletsel, uiten zich in meerdere vormen. In het algemeen onderscheiden we zichtbare en onzichtbare kenmerken/gevolgen. Met name de onzichtbare kenmerken kunnen vaak problemen geven voor de buitenwereld. Want jij hebt hersenletsel, maar de buitenwereld ziet of merkt dat niet.

De zichtbare kenmerken of gevolgen van hersenletsel zijn onder andere:

. (Gedeeltelijke) verlamming of uitval van lichaamsdelen

. Epilepsie

Onzichtbare kenmerken of gevolgen van NAH zijn onder andere:

Vaak somber, chronisch moe, geen initiatief meer nemen, problemen met plannen, snel boos zijn, ontremd gedrag, oriëntatieproblemen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid (tijdelijk geheugenverlies), moeite met taal en communicatie (afasie) en overprikkeling.

 

Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel

Hersenletsel heeft dus veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somber of moe.

 

Verder na hersenletsel

Als je hersenletsel oploopt, kom je vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat is de acute fase. Als je stabiel bent, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als je weer thuis bent, zijn de gevolgen in het dagelijks leven pas echt zichtbaar. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voorkomen uit het letsel. De behandelingen van Hersenz richten zich op deze chronische fase. Meer weten? Lees meer op: Verder na hersenletsel.

 

Verder na NAH en je partner

Scheidingsbegeleiding-groningen heeft inmiddels meer dan 600 cliënten begeleid in verband met het beëindigen van hun relatie. Een aantal malen werd de relatie beëindigd omdat één van de partners een persoonlijkheidsverandering heeft gekregen, (niet aangeboren hersenletsel) als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding. De relatie met de partner bleek niet bestand tegen de persoonlijkheidsverandering als gevolg van het opgelopen hersenletsel. Deze scheidingen hebben veel impact op de betrokkenen, op het gezin en op de omgeving. Je wordt verliefd op een gezond iemand en neemt afscheid van een ziek iemand, die lijdt aan NAH. De werkwijze welke Scheidingsbegeleiding-groningen hanteert in deze scheidingszaken vraagt om een andere benadering dan de overige scheidingszaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een hulpverlener van de persoon die lijdt aan NAH, bij de gesprekken is, ter ondersteuning. Deze hulpverlener is een professional die weet hoe je om kan gaan met NAH. Scheidingsbegeleiding-groningen heeft, door de jarenlange werkervaring in de hulpverlening, een groot netwerk opgebouwd met wie zij kan samenwerken in een complexe scheidingssituatie als deze.

Voor meer informatie: Verder met hersenletsel.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583