In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend. (Bron: Ministerie van VWS 19 februari 2020).

 

Wat is een kindhuwelijk?

Een kindhuwelijk is vaak een gedwongen huwelijk tussen een kind en een volwassene of tussen twee kinderen. In de meeste gevallen gaat het om een meisje met een volwassen man. Hoewel het ook voorkomt dat minderjarige jongens trouwen, zijn de consequenties voor meisjes vaak groter.

 

Nieuwe wet

Er komt een nieuwe wet waardoor een in het buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer in Nederland wordt erkend. Dat staat in het plan Schadelijke Praktijken, waarmee ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) onder meer huwelijksdwang willen aanpakken.

 

In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend

Sinds de invoering van de Wet tegen huwelijksdwang in 2015 erkent Nederland geen huwelijken meer met partners die jonger zijn dan 18 jaar. Kindhuwelijken die in het buitenland rechtsgeldig gesloten zijn, worden nog wel erkend zodra beide partners meerderjarig zijn. Dat laatste gaat veranderen.

 

Naast nieuwe wet komen er ook andere maatregelen om huwelijksdwang te voorkomen.

Naast de nieuwe wet komen er ook andere maatregelen om huwelijksdwang te voorkomen. Zo krijgt het Landelijk Knooppunt voor Huwelijksdwang en Achterlating geld voor een noodfonds voor hulp aan Nederlandse slachtoffers in het buitenland. Ook wordt bij de inburgering aandacht besteed aan het thema zelfbeschikking. Daarnaast krijgen ambtenaren van de burgelijke stand een training in het herkennen van ongewenste huwelijken.

 

Plan Schadelijke Praktijken

Het plan Schadelijke Praktijken is een uitwerking van het programma Geweld hoort nergens thuis, waarin het kabinet met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en andere partijen huiselijke geweld en kindermishandeling willen terugdringen.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583