In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Mijn blog van vandaag gaat over: Het samengestelde gezin, een onderwerp uit o.a. NRC Handelsblad (17 mei 2016), geschreven door Annemiek Leclaire.

 

Stiefgezin”

Een stiefgezin is een gezin waarbij minimaal één van de ouders al een kind heeft uit een vorige relatie. Volgens Het Nederlands Jeugd Instituut waren het er in 2010 zo’n 184.000; dat is 9,5% van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de 18 jaar. Eén op de tien gezinnen is een stiefgezin. Van hen zegt 32% gelukkig te zijn en 41% “absoluut niet”.

In samengestelde huishoudens is een ingewikkeld krachtenveld gaande dat steeds van vorm en omvang verandert. Het is niet makkelijk om samen te leven met huisgenoten met wie je geen biologische band hebt, die getekend zijn door een scheiding of rouw om een overleden ouder, die al door anderen zijn opgevoed, die er soms maar een weekend per maand zijn. En dan heb je nog te maken met ex-partners en hún nieuwe liefdes. Van tweede huwelijken is bekend dat de helft in een scheiding eindigt.

 

Opmerkingen ouders van samengestelde gezinnen

Een paar opmerkingen van stiefouders over hun nieuwe gezinnen:

“Ik denk dat mensen zwaar onderschatten hoe ingewikkeld dit is.”

“Je dondert heel snel van je roze wolk af.”

“Het gaat van vlinders in je buik naar prikkeldraad.”

“Je denkt: ‘We werken er vijf jaar aan en dan hebben we het op de rit’, nee, je komt altijd weer dingen tegen.

 

To do’s voor happy stiefgezinnen

Wat doen al die samengestelde huishoudens waarin het wél goed gaat? Wat zijn, met andere woorden, de ‘To do’s’ voor happy stiefgezinnen? Suzan Vloet: “Er zou zo veel ellende voorkomen kunnen worden als mensen maar anders zouden starten met elkaar.” (Suzan Vloet is zelfstandig trainer-coach met een eigen praktijk).

 

To do’s:

Het is geen gezin

Biologische band eerst

Het hoeft je kind niet te worden

De ideale stiefouder voegt wat toe

Rond de vorige partnerrelatie af

Langzame introductie

Maak een plan

Blijf praten

Ideaalplaatje loslaten

Neem tijd voor je eigen kinderen

 

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583.