In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe zij invulling kunnen geven aan het leven na de scheiding. Want, scheiden is ook een nieuw begin! Mijn blog van vandaag gaat over: Co-ouders zijn vaak hoogopgeleide tweeverdieners.

Voor meer informatie: Nu.nl: 26 november 2015 en Universiteit van Amsterdam (UvA).

 

Promotieonderzoek

Uit het door de sociaal geograaf Wilma Bakker uitgevoerde promotieonderzoek is iets opmerkelijks gebleken. Ouders die na hun scheiding kiezen voor co-ouderschap, zijn vaak hoogopgeleide tweeverdieners met een relatief hoog inkomen. Het co-ouderschap past vaak het beste bij hun ervaringen en voorkeuren.

 

Onderzoek

Bakker deed onderzoek naar ‘scheidingsgezinnen’, in het bijzonder naar de woonarrangementen van gescheiden ouders en hun kinderen en de manier waarop zij het dagelijks leven na de scheiding organiseren. Daarbij vergelijkt ze het co-oudergezin, waarin de kinderen afwisselend en een ongeveer gelijk deel van de week bij beide ouders wonen, met het moedergezin, waarin de kinderen bij hun moeder wonen en op meer of minder regelmatige basis contact hebben met hun niet-inwonende vader.

 

Stijging Co-oudergezinnen

Het aantal co-oudergezinnen is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor 27 procent van de Nederlandse kinderen met gescheiden ouders is het co-oudergezin de dagelijkse praktijk. Volgens Bakker is de toegenomen populariteit van het co-ouderschap deels te verklaren door het toegenomen aantal tweeverdienende ouders.

“Die waren al voor de scheiding gewend zorg en betaald werk te verdelen. Bovendien hebben ze vaak genoeg geld om dicht bij elkaar te kunnen blijven wonen”, aldus Bakker.

 

Het positieve verschil voor ouders en kind

Met name het dicht bij elkaar wonen na de scheiding, het liefst in dezelfde buurt, kan een positief verschil maken in het dagelijkse leven van zowel de ouders als hun kinderen. Een korte geografische afstand tussen de woningen van de ouders maakt het voor hen makkelijker om betrokken te zijn bij de dagelijkse routines van het kind.

 

‘Altijd oproepbare’ moeder

Alleenstaande moeders in een moedergezin ervaren vaak veel beperkingen bij het combineren van werk, zorg en vrijheid. “Zij slagen er minder goed in dan co-ouders om zorgtaken te scheiden van werkverplichtingen en vrijetijdsactiviteiten’, vertelt Bakker. ‘Vaak gaan zij na de scheiding meer uren werken, terwijl ze daarnaast prioriteit blijven geven aan hun kinderen. Hierdoor hebben alleenstaande moeders het gevoel dat ze altijd oproepbaar zijn en dat er nauwelijks tijd is voor persoonlijke ontspanning.’

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583