In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Onder andere over hoe het zit met erven en schenken. Mijn blog van vandaag gaat over Belastingvrij erven en schenken. Voor meer informatie: Plus Magazine 2018.

 

Algemeen

Het liefst komt de hele erfenis bij familie en geliefden. Maar ook de fiscus wil een deel….. Er zijn wel manieren om dat deel zo klein mogelijk te houden.

 

Huidig erfrecht

Volgens het huidige erfrecht krijgt de langstlevende van een echtpaar de beschikking over de hele erfenis. De langstlevende mocht ook in 2018  ruim € 600.000,– belastingvrij erven. De kinderen krijgen nog niets in handen, ze houden hun erfdeel tegoed. Voor hen geldt in 2018 een vrijstelling van bijna € 20.000,– per kind. Pas na het overlijden van beide ouders is de nalatenschap van hen.

 


Belasting besparen

Om erfbelasting te voorkomen schenken veel ouders en grootouders liever aan hun toekomstige erfgenamen. Soms alleen ‘op papier’ en ook daarmee kunnen ze belasting besparen.

 

Belastingvrij schenken

Voor eigen kinderen geldt een vrijstelling van zo’n € 5.000,– per jaar, per kind. Maar vader en moeder mogen per jaar niet meer dan de vrijstelling per jaar belastingvrij schenken aan een kind. Ook niet als ze gescheiden zijn. Boven de vrijstelling moet 10 tot 20 procent schenkbelasting betaald worden. Wie slim is, maakt du seen meerjarenplan voor gerichte schenkingen ‘met de warme hand’.

 

Jubelton

Ook in 2018 was het weer toegestaan om eenmalig maximal € 100.000,– belastingvrij te schenken aan iemand (18-40) die het geld gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Andere doeleinden die voldoen aan die voorwaarden: aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld van een verkochte woning of afkoop van erfpacht. De ontvangeer hoeft geen familie te zijn. De eenmalige hoge schenking mag gespreid worden over drie jaar, mits de ontvanger ook in het derde jaar nog onder de 40 is.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het online contactformulier of telefonisch via 0641565583