Blogopmaak

Stel vaderverstoting strafbaar
Marian Steenge • jul. 31, 2017

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Stel vaderverstoting strafbaar (artikel uit de NRC  van 25 juli jl.).

 

Moeders die na een scheiding het contact tussen de kinderen en hun vader saboteren, worden nauwelijks gecorrigeerd door de rechter.

Deze uitspraak doet advocaat Richard van der Weide in het interview met het NRC. Hij vindt dat dit anders moet. In de Nederlandse wet is niet neergelegd op welke wijze de zorg voor de minderjarige kinderen na het uiteengaan van hun ouders dient te worden geregeld. Vanuit zijn praktijkervaring krijgen minstens acht op de tien kinderen het hoofdverblijf bij de moeder toegewezen, waarbij de vader periodieke omgang met zijn kinderen heeft. Als scheiding en omgang ontaarden in een conflict waarover een rechter zich moet buigen, vindt zelden een doorbrekenig plaats van voornoemde praktijk. Ook dan geschiedt de verdeling van de zorg door de rechter vrijwel nooit op basis van (gelijkwaardig) co-ouderschap, zelfs niet als de vader daaraan zeer wel invulling kan en wil geven. Een merkwaardige gang van zaken. Deze juridische praktijk opent de deur voor misbruik door rancuneuze moeders: kinderen worden ingezet om de ex-partner financieel te chanteren (alimentatie), te beschadigen en demoniseren, niet zelden ‘ondersteund’ door valse aangiften van mishandeling of sexueel misbruik. In zeden- en geweldszaken die hun oorsprong vinden in een vechtscheiding is een niet-onaaanzienlijk deel verzonnen, zo weet hij uit zijn strafpraktijk.

 

De weg van de minste weerstand

De wraak jegens de ex-partner kan zo ver gaan dat er sprake is van ‘ ouderverstoting’ : de kinderen kunnen en mogen hun vader niet meer zien, de moeder zet de kinderen in als ‘pion’ en kanaliseert haar wrok over de ex-partner via de kinderen. De rechtspraak in Nederland heeft, net als jeugdzorginstellingen, grote moeite met het sanctioneren van dit voor kinderen en vaders beschadigende gedrag. Met name als er jaren van procederen en strijd aan vooraf is gegaan de de primaire zorg bij de moeder op orde is, wordt meestal de weg van de minste weerstand gekozen. De gedachte is dan: jammer dat er geen contact meer met de vader is, maar in het belang van de rust van de kinderen laten we het maar zo. Dit is opmerkelijk, aangezien de Hoge Raad eind 2014 heeft bepaald dat het de taak van de lagere rechter is actief te zoeken naar mogelijkheden om het contact met de niet- verzorgende ouder tot stand te brengen, ook als dat door de omstandigheden (weerstand bij de moeder) gedurende lange tijd heeft onderbroken en jeugzorginstellingen er geen heil meer in zien vanwege de sabotage van omgang met de vader door de moeder. De Hoge Raad onderschrijft dus nadrukkelijk het belang van contact van kinderen met beide ouders na een scheiding!

 

Vorm van kindermishandeling

Inde VS is ouderverstoting diagnostisch gekwalificeerd al seen vorm van kindermishandeling. (Parental Alienation Syndrome, kortweg PAS ). Met de forse toename van het aantal conflict- of vechtscheidingen neemt het fenomeen PAS verontrustende vormen aan. Kinderen, die a priori lijden onder een scheiding, kunnen blijvende emotionele schade oplopen als het contact met een van hun ouders, doorgaand de vader, wordt afgesneden. Zolang moeders deze dubieuze handelwijze in veel gevallen gesauveerd zien door de rechtspraak is een verdere toename van PAS te verwachten, met alle gevolgen van dien: hulpverlening, jeugdzorg, psychiatrie, geweld door radeloze vaders, et cetera.

 

Een duidelijk, begrenzend signal

Een adequate oplossing zou gevonden kunnen worden in het standaard bij wet toekennen van co-ouderschap aan beide ouders – behalve wanneer de ouders het samen over een andere verdeling eens worden of de rechter op grond van bijzondere omstandigheden anders beslist. Belangrijk is dat strafrechtelijke sancties volgen (geldboete, hechtenis) als dit co-ouderschap wordt gefrustreerd, zodat de moeder op voorhand, bij het uiteengaan, weet dat zij niet straffeloos de kinderen middels psychische ‘vergiftiging’ van hun vader kan vervreemden en geen garen spint bij het aanwakkeren van strijd. Als signalen van vaderverstoting worden waargenomen, zou het gezag aan hem moeten worden toegewezen. Daarnaast dient het strafmaximum voor het doen van valse aangifte te worden verhoogd en moet het Openbaar Ministerie  misdragingen van rancuneuze moeders na echtscheiding gaan vervolgen.

Er dient een duidelijk, begrenzend signaal van de wetgever uit te gaan richting wraakzuchtige moeders, zodat zij het uit hun hoofd laten de kinderen bij een scheiding in te zetten als middel om de ex-partner te chanteren en beschadigen. Daarmee zijn kinderen, hun vaders en de samenleving gebaat. En uiteindelijk ook de moeders in kwestie, die later niet de rekening krijgen gepresenteerd door hun kinderen.

Richard van der Weide is advocaat in Amsterdam.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: