Blogopmaak

Rechten vader rondom omgangsregelingen
Marian Steenge • aug. 17, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Veel vragen tijdens het scheidingsproces gaan over de invulling van het ouderschap na de scheiding en de omgangsregeling.

Rechten van de vader

De rechten van de vader rondom omgangs- en bezoekregelingen zijn regelmatig onderwerp van gesprek. Veel vaders geven aan dat het binnen een (vecht)scheiding vaak vechten tegen de bierkaai is. De moeder zou bij twijfel altijd worden voorgetrokken. Dit zorgt ervoor dat veel vaders zich in een uitzichtloze positie lijken te bevinden waarin emoties als frustraties, angst en woede komen kijken. Kunnen ze hierdoor nog wel de vader zijn die ze graag willen zijn? Zie voor informatie JuroFoon

Vaders recht op omgang wettelijk vastgelegd

Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook al heb je als biologische vader het kind niet erkend, dan nog heb je recht op contact met je kind. De invulling van het ouderschap en de omgang van de ouders met het kind wordt tijdens het scheidingsproces vastgelegd in het ouderschapsplan. Het opstellen van het ouderschapsplan is maatwerk, aangezien elke situatie uniek is. Daarnaast is het belangrijk dat het betreffende kind zo min mogelijk last mag hebben van de scheiding.

Gelukkig is het zo dat de scheidende paren die bij mij komen in goede harmonie uit elkaar gaan en het belang van de kinderen voorop stellen! Het opstellen van het ouderschapsplan is een emotioneel proces. Ik leg uit dat hoe beter de ouders in staat zijn dit in goede harmonie te doen, hoe minder schade de scheiding dan kan opleveren met betrekking tot de ontwikkeling van de kinderen. Ook benadruk ik dat wanneer het echtpaar besluit om niet meer als partners met elkaar verder te gaan, zij wel altijd ouders blijven wanneer er kinderen bij de scheiding betrokken zijn!

Vechtscheiding

De gevolgen van een vechtscheiding kunnen diepe wonden veroorzaken bij alle betrokkenen. In het bijzonder noem ik hierbij welke schade een vechtscheiding kan veroorzaken in de ontwikkeling van een kind. Tegenwoordig is er steeds vaker sprake van gedeeld ouderschap na de scheiding. Echter, meestal is de hoofdverblijfplaats van het kind bij de moeder. Na een vechtscheiding kunnen de rechten van een vader in de praktijk dan ondergesneeuwd worden door de rechten die de moeder “claimt”, al is het maar omdat de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij haar is.

Volgens de wet moet de vader wel betrokken worden bij belangrijke beslissingen aangaande de kinderen en heeft de vader recht op informatie en inspraak hieromtrent.

Alleen de rechter kan recht op omgang ontzeggen

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht op omgang kan komen te vervallen. De rechter moet bij het inperken van dat recht aangeven welke concrete feiten en omstandigheden zó zwaar wegen dat hij tot deze beslissing komt.

Hierbij kun je denken aan:

  • de ontwikkeling van het kind zal worden benadeeld door de omgang;
  • de ouder is kennelijk niet geschikt of in staat tot omgang;
  • er zijn ernstige bezwaren van het kind tegen de omgang;
  • de omgang is op één of andere manier in strijd met zwaarwegende belangen van alle betrokkenen.

In Nederland kan alleen de rechter een ouder de omgang met het kind ontzeggen. Een ontzegging kan tijdelijk zijn, maar kan ook voor onbepaalde tijd worden vastgelegd.

Heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: