Blogopmaak

Procedure echtscheiding aanvragen
Marian Steenge • nov. 06, 2017

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Procedure echtscheiding aanvragen (Voor meer informatie: Rijksoverheid ).

 

Vraag uit de praktijk

Regelmatig word ik gebeld door mensen die meer informatie willen over de echtscheidingsprocedure. Bijvoorbeeld: “Wanneer is de scheiding definitief”? Of: “Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure”? Of: Moet je altijd via de rechter scheiden”? Hieronder geef ik een korte uitleg over de echtscheidingsprocedure.

 

Indienen verzoekschrift

Het aanvragen van een scheiding begint met een verzoekschrift tot echtscheiding. Een verzoekschrift tot echtscheiding is een aanvraag aan de rechtbank om te scheiden. De rechtbank verklaart jullie officieel gescheiden als het huwelijk tussen jou en je partner ‘duurzaam ontwricht’ is. Dat doet de rechter op verzoek van jou alleen of je partner, (enkelzijdig verzoek) of op verzoek van jou en je partner samen (gezamenlijk verzoek). Een enkelzijdig verzoek tot echtscheiding betekent meestal dat er sprake is van een “vechtscheiding”. Ieder heeft dan zijn/haar eigen advocaat, en elke advocaat dient het verzoek tot echtscheiding in voor de cliënt waarvoor hij optreedt. Een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding met één gezamenlijke advocaat wordt ingediend wanneer je de scheiding in goede harmonie wil regelen. Laatstgenoemde echtscheidingen zijn de echtscheidingszaken welke ik van A-Z en daarna begeleid).

Naast het verzoek om te scheiden kun je in het verzoekschrift vragen om één of meer nevenvoorzieningen. Als jullie minderjarige kinderen hebben dan moet er bij het verzoekschrift tot echtscheiding ook een ouderschapsplan worden toegevoegd.

 

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding hebben jullie samen afspraken gemaakt over de scheiding en de gevolgen van de scheiding. Deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als scheidingsbegeleidster en mediator ondersteun ik cliënten tijdens dit proces. Als jullie in goed overleg uit elkaar gaan en het eens zijn over de scheiding, wordt het convenant en eventuele ouderschapsplan meegestuurd met het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding. De scheiding wordt vervolgens gemiddeld binnen drie maanden uitgesproken. Wanneer ik cliënten begeleid tijdens deze procedure wordt het als erg prettig ervaren dat zij niet naar de advocaat of rechter hoeven, maar dat alles via mij geregeld wordt.

 

Eenzijdig verzoekschrift

Als je er samen niet uit komt, kun jij of je partner een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding laten opstellen door de advocaat. Deze wordt door de advocaat ingediend bij de rechtbank. De advocaat zorgt er vervolgens voor dat de andere partij een kopie van het verzoekschrift krijgt. De huwelijkspartner kan bezwaar maken tegen het eenzijdig verzoek, ofwel verweer voeren. De advocaat van degene die verweer voert dient het verweer in bij de rechtbank.

Als jullie het niet eens kunnen worden over de te maken afspraken, kan de echtscheidingsprocedure soms wel meer dan een jaar duren. Het is dan mogelijk om via je advocaat een voorlopige voorziening te laten treffen.

 

Nevenvoorziening

Eventueel kan er in het eenzijdig verzoekschrift aan de rechter gevraagd worden om één of meer nevenvoorzieningen. Dan beslist de rechter over een verzoek dat te maken heeft met jouw echtscheiding. Hierbij kun je denken aan het maken van afspraken over minderjarige kinderen, boedelverdeling en alimentatie.

 

Bezwaar

Er kan bezwaar gemaakt worden tegen een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding of ontbinding van het huwelijk. De advocaat van degene die verweer voert dient het verweer in bij de rechtbank. Dit moet gebeuren binnen zes weken nadat de partner het verzoekschrift heeft ontvangen.

Eén van de partners kan ook bezwaar hebben tegen de voorgestelde nevenvoorzieningen. Dergelijke bezwaren, bijvoorbeeld tegen de hoogte van de alimentatie, kan de rechter ook op een aparte zitting behandelen.

 

Wanneer is echtscheiding definitief?

Vanaf het moment dat de scheidingsprocedure begint is er een ontbinding van de gemeenschap. Alles wat hierna aan vermogen wordt verkregen of schulden die worden gemaakt zijn privé en vallen niet meer in de gemeenschap. De scheiding is definitief als de uitspraak van de rechter (vastgelegd in zgn. beschikking) is ingeschreven in de registers van de burgelijke stand. De beschikking moet binnen zes maanden ingeschreven worden in de gemeente waar jullie destijds getrouwd zijn. Indien dit niet gebeurt verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand! Als één van jullie het niet eens is met de beslissing van de rechter, kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan bij het gerechtshof of de Hoge Raad.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: