Blogopmaak

Moet jij meebetalen aan alimentatie die jouw partner betaalt?
Marian Steenge • okt. 18, 2017

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Moet jij meebetalen aan alimentatie die jouw partner betaalt?: Voor meer informatie zie Nibud.

 

Vraag uit de praktijk

Regelmatig word ik gebeld door een mevrouw/mijnheer die mij de volgende vraag stelt: “Ik ben voornemens om samen te gaan wonen met mijn partner. Hij/zij is getrouwd geweest en betaalt kinder- en partneralimentatie aan zijn/haar ex-partner. Word ik nu ook alimentatieplichtig als wij gaan samenwonen”?

 

De alimentatienormen

Ik leg dan uit dat je volgens de wet alimentatieplichtig kan zijn voor ex-partners en voor (stief)kinderen. Meestal komt een alimentatiebedrag tot stand op basis van de  Tremanormen. In de Tremanormen staan ook de regels over de positie van de nieuwe partner van de onderhoudsplichtige als zij gaan samenwonen. Veel nieuwe partners denken dat hun inkomen in dat geval bij dat van hun partner opgeteld wordt en dat zij mee moeten betalen aan de alimentatie die hun nieuwe partner betaalt voor zijn/haar ex en de kinderen die hij/zij met haar heeft. Wat zeggen de Tremanormen hier precies over?

 

Samenwonen en alimentatie

Als je gaat samenwonen met een nieuwe partner die alimentatieplichtig is voor zijn/haar ex-partner en voor kinderen uit zijn/haar vorige relatie, dan heeft dit geen consequenties voor jou maar wel voor je partner. Er zijn geen consequenties voor de kinderalimentatie, maar wel voor de partneralimentatie.

 

Consequenties samenwonen en partneralimentatie

De tremanormen gaan ervan uit dat de nieuwe partner, die in zijn of haar eigen levensbehoefte kan voorzien, de helft van de woonlasten betaalt. De alimentatieplichtige ouder heeft hierdoor meer te besteden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor partneralimentatie. Meebetalen aan de alimentatie doe je als nieuwe partner dus niet direct, indirect zou je je bijdrage in de woonlasten als een verkapte bijdrage kunnen zien.

Kan je als nieuwe partner niet in je eigen levensbehoefte voorzien, én is er sprake van een duurzaam gezin, dan gelden andere regels – maar alleen voor de partneralimentatie die je vriend(in) betaalt. Bepaalde uitgaven die je vriend(in) voor jou doet mogen dan wel meegenomen worden in de berekening. Ook worden de totale woonlasten in zijn/haar bestedingsruimte meegenomen. Hierdoor kan zijn/haar draagkracht lager worden. Vaak wordt van de alimentatieplichtige verwacht dat hij/zij in zijn/haar keuzezs rekening houdt met zijn/haar alimentatieplicht.

 

Hulp nodig over dit onderwerp of bij scheiden?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of informatie over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

 

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: