Blogopmaak

Wat kun je doen als ex-partner geen alimentatie betaalt
Marian Steenge • okt. 24, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Regelmatig word ik benaderd door gescheiden mensen met de vraag wat te doen omdat ex- partner weigert alimentatie te betalen. (Informatie uit dit blog is afkomstig van LBIO ).

Wetsbepaling

Volgens de wet zijn ouders verantwoordelijk voor de verzorging en de opvoeding van hun kind(eren), totdat zij 21 jaar worden. Ouders behoren een financiële regeling te treffen als zij uit elkaar gaan. De rechter kan daarbij een kinderalimentatie vaststellen. Dan is het uitgangspunt dat de betaling onderling door de ex-partners wordt geregeld. Ook kan er na een echtscheiding of na beëindiging van het geregistreerd partnerschap een partneralimentatie overeen worden gekomen of vastgesteld worden door een rechter. Deze partneralimentatie wordt vastgesteld ten behoeve van de ex-partner die niet in staat is om volledig in het eigen levensonderhoud te voorzien. Ook deze betaling verloopt in principe onderling.

LBIO informeert en adviseert in zaken m.b.t. de inning van alimentatie

Het LBIO is een overheidsinstelling en verricht wettelijke taken op het gebied van de inning van alimentatie. De bedoeling van de wetgever is dat partijen onderling de betalingen van alimentatie regelen. Daarom probeert het LBIO (na een ontvangen inningsverzoek) eerst door een korte bemiddeling om inning (met vaak hoge kosten) te voorkomen. Naast het innen van de partner- en kinderalimentatie heeft het LBIO door jarenlange ervaring en contacten met diverse beroepsgroepen en ex- partners veel kennis opgebouwd op het uitgebreide gebied van alimentatie en echtscheiding. Het LBIO geeft daarom ook adviezen en informatie aan partners die overwegen te gaan scheiden dan wel al gescheiden zijn. Het LBIO wil met de gratis adviezen zijn maatschappelijke rol invullen om burgers te voorzien van juiste informatie en goede adviezen. (Hebt u vragen of advies nodig? Bel 010 – 2894747 . Het LBIO is hiervoor bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 18.00 uur ). Wat nu als de alimentatieplichtige weigert te betalen? Dan kan het LBIO u ondersteunen! Hieronder leest u hoe en wanneer.

Wanneer kan LBIO u helpen?

Het LBIO in uw alimentatie als uw betalingsplichtige ex-partner in gebreke blijft. Dat kunnen zij alleen doen:

. als de bijdrage door de rechter is vastgesteld

. als er minimaal één maand achterstand is (u ontvangt niets of te weinig)

. als de betalingsachterstand minimaal € 10,– is

. voor een achterstand die op het moment van uw verzoek niet ouder is dan 6 maanden (hieronder valt dus ook een rechterlijke uitspraak die binnen die 6 maanden is afgegeven en waarin een bijdrage met terugwerkende kracht is opgelegd)

. als uw betalingsplichtige ex-partner op de hoogte is gesteld van het (bank)rekeningnummer waarop hij of zij de alimentatie kan overmaken.

Wanneer kan LBIO u niet (volledig) helpen?

Het LBIO vdoet er alles aan om de alimentatie voor u te innen. Maar zij kunnen geen garantie geven dat de achterstand in de alimentatie ook daadwerkelijk (volledig) wordt geïnd. Er kan niet (volledig) tot inning worden overgegaan:

. als het LBIO officiële woonadres van de betalingsplichtige niet kan achterhalen;

. als de betalingsplichtige geen of onvoldoende formele inkomsten of bezittingen heeft;

. als er schuldeisers zijn die voorrang hebben (bijv. De Belastingdienst). Als er sprake is van omstandigheden zoals hierboven vermeld, dan stelt het LBIO u hiervan op de hoogte. Als het LBIO na 2,5 jaar na ontvangst van uw verzoek niet tot inning heeft kunnen overgaan, en er geen aantoonbaar uitzicht is op inningsmogelijkheden in de toekomst, ontvangt u uw opdracht retour. U wordt dan dringend geadviseerd er zelf voor te zorgen dat de vordering niet verjaart.

Hulp nodig bij scheiden?

Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies over dit onderwerp? Of wellicht over scheiden/beëindigen samenleving/geregistreerd partnerschap in het algemeen? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: