Blogopmaak

Kinderalimentatie betalen tot 23 jaar?
Marian Steenge • aug. 10, 2016

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Veel vragen tijdens het scheidingsproces gaan over te betalen/ontvangen alimentatie. In dit blog zal ik ingaan op het initiatiefwetsvoorstel welke begin dit jaar ingediend is om de regels over kinderalimentatie te herzien.

Is de berekening kinderalimentatie achterhaald?

Het doel van het voorstel is om de berekening van kinderalimentatie in de wet vast te leggen. Op dit moment wordt daarover in de wet namelijk niets gezegd, waardoor ouders nu vaak niet weten óf ze kinderalimentatie moeten betalen en zo ja, hoeveel de alimentatie wordt. Wat betekent dit wetsvoorstel voor jou, als het aangenomen wordt? JuroFoon zet het op een rijtje voor je.

Wijzigingen rondom de kinderalimentatie

Voorgesteld wordt om onder andere de duur van kinderalimentatie te  beperken tót het kind 18 jaar is geworden, tenzij het kind studeert of naar school gaat. In dat geval zal het recht op kinderalimentatie ontstaan tot het kind 23 jaar is geworden. Ook wordt er gesproken over een wettelijk minimumbedrag aan kinderalimentatie dat straks te allen tijde door de alimentatieplichtige moet worden betaald.

Op dit moment zegt de wet dat je als ouder verplicht bent om kinderalimentatie te betalen tot het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. In sommige gevallen kan de alimentatieverplichting worden verlengd, wanneer het kind bijvoorbeeld na zijn of haar 21ste verjaardag nog steeds behoeftig is. Denk hierbij aan een handicap. Ook kan de termijn langer zijn als jij als ouder financieel gezien eraan kunt bijdragen dat je kind na zijn of haar 21ste verjaardag binnen een redelijke termijn de studie kan afronden.

Minimumbedrag

Nu staat er in de wet geen minimumbedrag aan kinderalimentatie. Wel wordt in de huidige berekenmethode rekening gehouden met een minimumbedrag van € 25,–. Kun je gelet op je financiële situatie ook dit bedrag niet betalen, dan kun je een nihilstelling aanvragen bij de rechter. Dat zou betekenen dat de verplichting om kinderalimentatie te betalen (tijdelijk) wordt stopgezet.

Nu: rechters veel vrijheid bij berekening kinderalimentatie

Om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen wordt op dit moment vooral nog gekeken naar de draagkracht van de ouders en de behoefte van het kind. Wat de behoefte van het kind precies is niet wettelijk vastgelegd, maar wordt bepaald door de rechters. De rechters kijken hierbij met name naar de zogenaamde. Tremanormen-richtlijnen, maar kunnen hiervan afwijken als ze dat willen. Hierdoor is er voor de ouders veel onzekerheid over te hoogte van de alimentatie.

Straks : duidelijke regels in de wet!

Het doel is om de berekening van kinderalimentatie eerlijker, simpeler en transparanter te maken voor alle betrokkenen. Dit kan door een aantal zaken wettelijk vast te leggen. Op deze manier komt er minder macht te liggen bij de rechters, omdat de wet dan duidelijk aangeeft wie alimentatie moet betalen en in de meeste gevallen ook hoeveel. Dit brengt dus veel meer rechtszekerheid met zich mee. Het is zelfs de bedoeling dat de ouders vanaf dat moment zelf een berekening kunnen gaan maken, om de hoogte van de alimentatie vast te stellen.

Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan geldt dit alleen voor nieuwe gevallen. Is het kind na inwerkingtreding van de wet al 18 jaar of ouder, maar nog geen 21 jaar, dan geldt de nieuwe voorwaarde, namelijk dat het kind studeert, niet tot hij of zij 21 jaar is geworden. Daarmee zal het kind geen nadeel ondervinden van de nieuwe wet en nog wel recht hebben op alimentatie als hij of zij niet studeert. Ook wanneer het kind al 21 jaar is of de leeftijd van 21 bereikt, dan is de nieuwe wet op hem of haar van toepassing. Dit betekent dat wanneer je kind studeert, de alimentatieverplichting kan worden verlengd tot de leeftijd van 23 jaar.

Kortom, wordt dit wetsvoorstel aangenomen dan geeft dit de ouders in ieder geval mer inzicht in de wijze waarop de alimentatieberekening tot stand komt. Daarnaast kan het zijn dat je als alimentatieplichtige ouder langer zult moeten bijdragen in het levensonderhoud van je (studerend) kind dan voorheen.

Heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

 

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: