Blogopmaak

De eigen woning na de scheiding
Marian Steenge • aug. 24, 2016

De eigen woning na de scheiding

In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Veel vragen tijdens het scheidingsproces gaan over de financiële gevolgen van de scheiding en hoe het verder moet met de eigen woning na de scheiding.

De eigen woning na de scheiding

Voor de fiscus telt dat er bijtelling is voor het Eigen woning forfait en dat de totale som hypotheekrenteaftrek maar 1 keer wordt toegepast.

Betaalde hypotheekrente voor woning waarin ex- partner verblijft

Hypotheekrente ten gevolge van woning waar ex verblijft (rente is gedurende maximal 2 jaar na de scheiding (verbreken samenwoning) te verrekenen in box 1, daarna via box 3. Bijbehorende Eigen woning forfait is in principe inkomen voor de ex- partner. Mede afhankelijk van de eigenaarsverdeling, kan de hypotheekrente (en forfait huurwaarde) fiscal verrekend worden. Indien deze berekeningen van toepassing zijn is het uitgangspunt (indien niet specifiek anders wordt vermeld) dat bij “Betaalde hypotheekrente voor de woning waarin de ex- partner verblijft”, diegene die de volledige rente betaalt de eigenaar is.

 

Situatie “Beiden eigenaar woning”

Binnen fiscale regels kan men hierover afspraken maken. Ieder heeft 50% hypotheekrenteaftrek. Voor de fiscus is het niet van belang wie de hypotheekrente heeft betaald. Het eenvoudigste is als de “woning bewonende” partner alles betaalt, de volledige Eigen woning forfait en ook de volledige hypotheekaftrek voor zijn/haar rekening neemt en verder geen stappen onderneemt.

Wat indien één partner de helft van de hypotheek rechtstreeks betaalt aan de hypotheekverstrekker (of aan de ex- partner)?

Indien één partner de helft van de hypotheek rechtstreeks betaalt aan de hypotheekverstrekker (of aan de ex- partner), dient dit bedrag in zijn/haar aangifte vermeld te worden als betaalde partneralimentatie . Bij de ander dient deze partneralimentatie te worden opgegeven als ontvangen partneralimentatie . (Juridische mede-eigenaar van de woning, dus moet deze ook de helft van de hypotheek + de helft van het Eigen woning forfait betalen).

In deze situatie komt er voor bijtelling inkomen (ontvangen partneralimentatie), maar men trekt dit deel weer af als “betaalde” hypotheekrente. De ex- partner neemt in aftrek de alimentatieverplichting (50%) en eveneens 50% hypotheekaftrek. Geen verschil dus in vergelijking met volledige hypotheekaftrek als in de eerste situatie. Zodra de woning definitief is toebedeeld aan 1 partner, en bij de notaris op naam is gezet, is deze partner 100% eigenaar van de woning, en kan 100% van de rente worden afgetrokken. Vooraf overleg met de inspecteur van de belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl/ ) kan een vervelende discussie (of naheffingen) achteraf voorkomen. Indien ik een alimentatieberekening voor partijen laat uitvoeren door de Alimentatiehaven geeft deze ook informatie hieromtrent.

 

Heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marian Steenge via het  online contactformulier  of telefonisch via  0641565583.

scheiden van een narcist
door Marian Steenge 26 feb., 2021
Scheiden van een narcist hoe doe ik dat? Lees er alles over in mijn blog, of neem contact op met Scheidings begeleiding Groningen voor meer informatie over scheidingen.
Ouderverstoting na echtscheiding
door Marian Steenge 08 feb., 2021
In mijn werk als echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Gaat de overheid steviger optreden tegen ouders die omgang met ex niet nakomen? (Artikel uit de Volkskrant van 5 februari jl.) Voor meer informatie: Volkskrant (5 februari 2021). Expertteam ouderverstoting/complexe omgang
door Marian Steenge 08 jul., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want scheiden is al zwaar genoeg. Partijen willen goed geïnformeerd worden. Mijn blog van vandaag gaat over: Wel of geen alimentatie voor kind ouder dan 21 jaar?
door Marian Steenge 29 apr., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Nieuwe stap na je scheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 21 apr., 2020
  In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding,... Het bericht Corona en de omgangsregeling verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 25 mrt., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Corona en echtscheiding verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 26 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht In buitenland gesloten kindhuwelijk niet meer erkend verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 13 feb., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Niet aangeboren hersenletsel en scheiden verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 28 jan., 2020
In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven aan het leven na de scheiding, want... Het bericht Een nieuwe partner en kinderalimentatie, hoe zit dat? verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
door Marian Steenge 19 dec., 2019
Een gezond en tolerant 2020 gewenst   In mijn werk als ADR geregistreerd echtscheidingsmediator begeleid ik scheidingen van A tot Z en daarna! Hiermee help ik cliënten richting te geven... Het bericht Een gezond en tolerant 2020 gewenst verscheen eerst op Scheidingsbegeleiding Groningen.
Meer posts
Share by: